Η εμπορευματοποίηση της γης και η επιχειρηματική δράση στα δάση είναι το «προσάναμμα» των πυρκαγιών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

«Η εμπορευματοποίηση της γης και η επιχειρηματική δράση στα δάση είναι το ”προσάναμμα” των πυρκαγιών», προειδοποιεί το ΚΚΕ, το οποίο διακινεί μια τετρασέλιδη ανακοίνωση για την αντιπυρική περίοδο.

Παραθέτουμε το φυλλάδιο του Κόμματος: 

«Η έως τώρα εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου με τις εκατοντάδες πυρκαγιές και τις τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον, σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο ξεσκεπάζει τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί ”ετοιμότητας”.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτή η αντίληψη, που χαρακτηρίζει τα μέτρα και κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο ο ελληνικός λαός να μετράει καμένα δάση, αγροτικές εκτάσεις και σπίτια, χαμένες ανθρώπινες ζωές.

Η κυβέρνηση επιμένει, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους. Ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει:

 Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών.

– Σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

Αντί γι’ αυτά η κυβέρνηση εντείνει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που τα πραγματικά έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών (και όχι οι απλές εργασίες απομάκρυνσης σπασμένων κλαδιών) έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τη δασική υπηρεσία πριν την αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση μόλις τώρα διεξάγει «προληπτική επιχείρηση» σε 18 περιοχές της Αττικής, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς και σε κάποιες άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα!

Τα στοιχεία ομολογούν την κυβερνητική υποκρισία και τους κινδύνους

– Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.

 Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένο λόγω βλαβών.

 Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 χρόνων, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Γεράνεια όρη μετακινήθηκαν πυροσβέστες ακόμα κι από πυροσβεστικές υπηρεσίες του Έβρου.

 Οι συνέπειες της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής στην καθημερινότητα των πυροσβεστών αποτυπώνεται στις εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας, στην διακοπή ακόμα και των αδειών ανατροφής τέκνου για μητέρες πυροσβέστριες κατά την αντιπυρική περίοδο, στη μη χορήγηση προγραμματισμένων ημερήσιων αναπαύσεων, στο “ψαλίδισμα” προγραμματισμένων, κανονικών αδειών. Δίπλα σε αυτά, με τον νόμο 4662/2020, θεσμοθετείται η κατάργηση του αμετάθετου από τον τόπο συμφερόντων και το συνεχές ξεσπίτωμα με μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις, μέσα από έναν νέο, αντιδραστικό, άδικο και ρουσφετολογικό κανονισμό μεταθέσεων.

 Στον προϋπολογισμό του 2019, οι σχετικές δαπάνες για τη μίσθωση εναέριων μέσων, από 17.000.000 ευρώ εκτοξεύτηκαν κλιμακωτά στα 40.800.000 ευρώ για το 2021, την ίδια στιγμή που για τη συντήρηση του συνόλου των 3.250 περίπου οχημάτων, δηλαδή την κινητήρια δύναμη του ΠΣ και βασικού πυροσβεστικού μέσου των επίγειων δυνάμεων, η αύξηση ανέρχεται μόνο σε 800.000 ευρώ, όταν η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων πέραν της 10ετίας πλησιάζει το 80%!

Αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και τις ελλείψεις στον τομέα της συνολικής αντιπυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της διαχείρισης των δασών, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων μέσα στο δάσος, επενδύει δισεκατομμύρια στην ενοικίαση ιδιωτικών εναέριων μέσων με ΝΑΤΟϊκούς και άλλους διαγωνισμούς. Γι’ αυτό μεταφέρει μεγάλο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού από τη συντήρηση, ανανέωση και ενίσχυση του εναέριου και επίγειου κρατικού μηχανισμού, στους ιδιώτες.

Όμως, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες και σχετικές έρευνες, τα αεροπορικά μέσα λειτουργούν επικουρικά και μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο με την από κοινού δράση με άρτια επανδρωμένες, εξοπλισμένες και επαρκείς αριθμητικά επίγειες δυνάμεις.

Ο λεγόμενος Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων (Ν.4662/2020) παραχωρεί ακόμη περισσότερους τομείς πυρασφάλειας και δασοπροστασίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Μεταβιβάζει αρμοδιότητες πυροπροστασίας και δασοπροστασίας στους Δήμους, τις Περιφέρειες, σε ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις. Εμπλέκει και με επίσημη παραδοχή πλέον, μέσω της ”Λευκής Βίβλου για την Προστασία του Πολίτη”, και το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, διατηρώντας όχι μόνο τη στρατιωτικοποιημένη του δομή, αλλά επαναφέροντας και την οπλοφορία των στελεχών του. Θέτει το σύνολο των φορέων της πολιτικής προστασίας στη διάθεση του ΝΑΤΟ για την αξιοποίησή τους στους εγκληματικούς του σχεδιασμούς, χρηματοδοτούμενους μάλιστα με μυστικά κονδύλια. Από την ήδη υπάρχουσα δύναμη του Π.Σ., με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν δεσμευτεί περί τους 1.400 πυροσβέστες στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια της Fraport, της Hochtief, τους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των ΒΙ.ΠΕ.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για δημιουργία 80 εποχικών κλιμακίων, αερομεταφερόμενων και επιτελικών μονάδων δεν αποτελεί ουσιαστική ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό. Αντιθέτως, η μεγάλη διασπορά του υπάρχοντος δυναμικού για τη στελέχωση όλων αυτών των δομών δημιουργεί ανησυχία στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ κι εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μία συνέχεια της άλλης – Οι ευθύνες τους δεν κρύβονται!

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατά γράμμα:

–Εξειδικεύουν και εφαρμόζουν τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, που αντιμετωπίζουν το περιβάλλον, τα δάση κ.λπ. ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης.

–Υλοποιούν την ίδια καταστροφική δασική πολιτική εξασφαλίζοντας ένα νομικό πλαίσιο που εντείνει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, τις επενδύσεις μέσα στα δάση, τις οποίες επιδοτούν μετατρέποντάς τα σε δάση ανεμογεννητριών, στο πλαίσιο της “πράσινης” καταπιταλιστικής ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής “πράσινης” συμφωνίας.

–Διατηρούν τον διαχωρισμό της διαχείρισης και προστασίας των δασών από την αντιπυρική τους προστασία.

–Είναι αντίθετοι με την ολοκληρωμένη, ενιαία διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, που περιλαμβάνει τη σύγχρονη αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων σε διαφορετική βάση.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του με στόχο:

–Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως “φιλέτα” στην επιχειρηματική δράση.

–Να καταργηθεί στο σύνολό του ο νόμος 4662/2020 που “θεσμοθετεί” την υποχρηματόδοτηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης και θέτει την πυροσβεστική και όλους τους φορείς της πολιτικής προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

–Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

– Ριζική αλλαγή στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και γνώμονα την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ.

–Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και του συστήματος υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές, με ταυτόχρονο διαχωρισμό του επιχειρησιακού από το διοικητικό προσωπικό του Π.Σ., με αντίστοιχες προσλήψεις.

–Μετά από πυρκαγιές να εξασφαλίζεται πλήρης αποζημίωση των περιουσιών, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Ενίσχυση των πληγέντων για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

Δεν είναι μοιραίο για τον λαό μας, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες κάθε χρόνο να χάνουν πολύτιμους πνεύμονες πρασίνου, δάση και φυσικό πλούτο. Το “προσάναμμα” για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις συνέπειές τους είναι η ίδια η πολιτική που αντιμετωπίζει τα δάση, τη γη, συνολικά το περιβάλλον ως πηγή κερδοφορίας για τους ομίλους. Το σημερινό κράτος είναι εχθρικό απέναντι στις ανάγκες του λαού. Γι’ αυτό αποδεικνύεται “γυμνό” όταν πρέπει να προστατέψει τον λαό από φυσικές καταστροφές, αποδεικνύεται “φτωχό” όταν πρέπει να αποζημιώσει για τις καταστροφές, αλλά αποδεικνύεται “ικανό” και “σύγχρονο” στην αφαίρεση εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, στη φοροαφαίμαξη, στη βία και την καταστολή.

Η σημερινή αγωνία και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, των φορέων του εργατικού-λαϊκού κινήματος, των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος, για μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, των δασών και του περιβάλλοντος, απαιτούν σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων.

Τα τεράστια βήματα της επιστήμης μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον, στην εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας από κάθε παραγωγική δραστηριότητα, στην ενίσχυση της πρόληψης και προστασίας των δασών και συνολικά του φυσικού πλούτου. Η αντιστοίχιση των δυνατοτήτων της επιστήμης με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο επίκεντρό του έχει την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Αυτόν τον δρόμο ανοίγουν οι σημερινές διεκδικήσεις, η δράση και οι θέσεις του ΚΚΕ». 

Written by 

Related posts

Leave a Comment