Η Νότια Εύβοια με μια ματιά..Γιατί να την επιλέξει κάποιος για διακοπές;

Μαρμάρι

Κέντρο παραθερισμού και από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Εύβοιας το Μαρμάρι που μαζί με την Κάρυστο που απέχει μόλις 12 χλμ. συντελούν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Συνεχώς γίνονται αξιόλογες επενδύσεις στην τουριστική του υποδομή με το χτίσιμο ξενοδοχειακών μονάδων και προσεγμένους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας με άριστη οργάνωση κι εξηπηρέτηση. Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε έναν γραφικότατο κόλπο με το νησιώτικο σύμπλεγμα των Πεταλιών απέναντί του. Κοντά στο Μαρμάρι θα βρούμε πανέμορφες παραλίες με πεντακάθαρα νερά, από τις πιο όμορφες της Νότιας Εύβοιας. Ιδανικός προορισμός και για κοντινές αποδράσεις, αφού το λιμάνι του συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια με τη Ραφήνα Αττικής.

Κάρυστος

Η νοτιότερη πόλη του νησιού της Εύβοιας, αστικό κέντρο, αλλά και σημαντικός τουριστικός προορισμός.Την εύκολη πρόσβαση ακόμα και για μονοήμερες αποδράσεις, διευκολύνει το λιμάνι στο Μαρμάρι (μόλις 12 χλμ. απόσταση) που με καθημερινά δρομολόγια συνδέεται με τη Ραφήνα Αττικής. Το γραφικό της λιμάνι απολαμβάνει τον ίσκιο που του χαρίζουν οι πολλές μουριές, που βρίσκονται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου ο οποίος είναι γεμάτος ουζερί, ταβέρνες, καφετέριες κι εστιατόρια και σφύζει από ζωή όχι μόνο το καλοκαίρι, αφού η επισκεψιμότητα είναι αυξημένη όλες τις εποχές. Πολλά αξιοθέατα υπάρχουν τόσο στην πόλη όσο και στη γύρω περιοχή. Τα δημόσια νεοκλασικά κτίρια, τα αρχοντικά και το Αρχαιολογικό μουσείο, ο Πύργος  Μπούρτζι και το Δρακόσπιτο στη γύρω περιοχή. Η αξιόλογη τουριστική της υποδομή στους χώρους διαμονής και εστίασης,αλλά και οι προτάσεις για νυχτερινή διασκέδαση,μαζί με την άψογη φιλοξενία θα κάνουν απολαυστικές τις διακοπές μας.

Οι παραλίες

Πιο γνωστή παραλία είναι το Ποτάμι, ένας όρμος αγκαλιασμένος από απότομους επιβλητικούς γκρεμούς, λιμνούλες και μικρούς λόφους από άμμο που σχηματίζονται στη μεγάλη αμμουδερή ακτή. Υπάρχει και οργανωμένη πλαζ η δυτική παραλία δίπλα στο λιμάνι με ξαπλώστρες και beach bar και δίνεται η ευκαιρία για θαλάσσια σπορ, όπως surfing και jet ski και η ανατολική παραλία Ψιλή Άμμος με αμμουδιά. Η ποδηλασία και ιππασία είναι άλλες δύο δραστηριότητες που προσφέρονται. Πασίγνωστη για τα ψάρια και τα θαλασσινά της η Κάρυστος αλλά και άλλα τοπικά προϊόντα της που δε θα παραλείψουμε να γευτούμε όπως τα τυριά, το κρασί και οι ”κουρκουμπίνες”, ένα τοπικό έδεσμα από ζύμη που τηγανίζεται σε καυτό βούτυρο και υπάρχει στο μενού όλων των εστιατορίων της.

Δρακόσπιτο Όχης

Πρόκειται για ένα αρχαίο κτίσμα που αποτελείται από τεράστιους ογκόλιθους και βρίσκεται κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Όχης.  Πιστεύεται πως ήταν τόπος λατρείας, χωρίς να έχει διευκρινισθεί απόλυτα. Δυσπρόσιτο και τριγυρισμένο από γυμνούς γκριζωπούς βράχους και πέτρες, παραμένει τυλιγμένο από μύθους και θρύλους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό.

Νέα Στύρα

Επίνειο της ομώνυμης κοινότητας (Στύρα), είναι το παραθαλάσσιο τουριστικό χωριό που το λιμάνι του συνδέει την Εύβοια με την Αγία Μαρίνα της Αττικής. Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει οργανωμένη παραλία, που βρέχεται από τα καθαρά πρασινογάλανα νερά του Νότιου Ευβοϊκού. Είναι μια απάνεμη παραλία με σχετικά ρηχά νερά και χρυσαφένια αμμουδιά. Πανέμορφη θέα υπάρχει από το λόφο που αγναντεύεις την ακτή και  το μικρό νησάκι Στυρονήσι με το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στον παραλιακό δρόμο υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφετέριες που θα απολαύσουμε τον καφέ και το φαγητό μας.Όσο για τη διαμονή μας θα βρούμε άνετα και σύγχρονα καταλύματα που εγγυώνται την άψογη φιλοξενία.

Κάβο Ντόρο: Στο νοτιοανατολικό άκρο της Εύβοιας βρίσκεται το θρυλικό Ακρωτήρι του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο). Είναι γνωστό από τους πολύ ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε αυτό το σημείο και κάνουν τα νερά του Αρχιπελάγους να είναι σχεδόν πάντα φουρτουνιασμένα. Πολλά ναυάγια έχουν γίνει εκεί, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών. Ακόμα και οι πιο έμπειροι καπετάνιοι, κοιτάζουν με δέος το Κάβο Ντόρο που στέκεται αγέρωχο κι επιβλητικό ατενίζοντας το Αιγαίο. Πίσω του τα επιβλητικά βουνά, ενώ σε ένα ύψωμα από πάνω βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γρηγορίου και στη βραχονησίδα Αράπης ο μικρός φάρος που φωτίζει τη φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Written by 

Related posts

Leave a Comment