Το μεταρρυθμιστικό «καλάθι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Αν επέλεγα δύο λέξεις για να σηματοδοτήσω τη δεύτερη τετραετία μας είναι “μεταρρυθμιστική επιτάχυνση”», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ημέρες πριν την μετάβασή του στην ΔΕΘ.
Στη ΔΕΘ, πέραν της οικονομικής πολιτικής, αναμένεται να ξεδιπλώσει το Σαββατοκύριακο ολόκληρη την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, προσδοκώντας μεταξύ άλλων ότι μέσα από αυτήν θα σηματοδοτηθεί όχι μόνο ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» της χώρας, αλλά και μία επανεκκίνηση για την ίδια την κυβέρνηση μετά από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι κατά το οποίο οι έκτακτες κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί, με αποκορύφωμα τις καταστροφικές πυρκαγιές, δημιούργησαν ρωγμές στην εικόνα αποτελεσματικότητας στην ασκούμενη πολιτική.

Η αναβάθμιση της Υγείας, οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, οι αλλαγές στο κράτος, η επιτάχυνση στην Δικαιοσύνη, η πράσινη μετάβαση, ο περαιτέρω ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η δημόσια ασφάλεια συνιστούν βασικά πεδία στα οποία αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας δράσεις και στόχους που θα έχουν ευθεία αντανάκλαση στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και θα ανταποκρίνονται στην επιδίωξη να προσεγγίσει η χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια τα ευρωπαϊκά στάνταρντς ακόμη και σε τομείς όπου σήμερα υστερεί.

Κεντρική θέση στο κυβερνητικό αφήγημα της ΔΕΘ θα κατέχει η Υγεία όπου μετά την δρομολόγηση, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δράσεων για αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στους ευρύτερους στόχους της νέας τετραετίας, η επίτευξη των οποίων συνδέεται και με την πρόσληψη 10.000 υγειονομικών ως το 2027 ώστε η χώρα να φθάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.

Η μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027, αποτελούν επίσης κρίσιμους στόχους των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, όπως και η μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027.

Όσον αφορά τις δομές Υγείας αναμένεται να επαναβεβαιωθεί ότι προχωρά η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός 89 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας με ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, καθώς και στην αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Η αξιολόγηση προσώπων και δομών συνιστά κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας σε ότι αφορά συνολικά το Δημόσιο, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω σε αυτή την βασική προεκλογική δέσμευση.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
Όσον αφορά την Παιδεία, δρομολογείται άμεσα η δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών Πανεπιστημίων ακόμη και πριν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που πάντως θα αποτελέσει βασική επιδίωξη και στη νέα διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης που όπως αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός, θα εκκινήσει το 2025, με στόχο- σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- να απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις και να εκσυγχρονίσει αναχρονιστικές διατάξεις.

Η επέκταση των προτύπων και πειραματικών σχολείων, η ελεύθερη επιλογή από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, η ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας και η αναβάθμιση Επαγγελματικών Λυκείων, συνιστούν επίσης προτεραιότητες στην Παιδεία.

Όσον αφορά τον περαιτέρω ψηφιακό εκσυγχρονισμό τίθεται ως στόχος να έχουν ψηφιοποιηθεί ως το τέλος της τετραετίας και ενταχθεί στον gov.gr πάνω από το 90% των περίπου 5.000 υπηρεσιών του κράτους.

Παρά τα ψηφιακά άλματα που έγιναν την προηγούμενη τετραετία, η ανάγκη για γκάζι στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό ήρθε στο προσκήνιο από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβερνητικής θητείας της ΝΔ μέσα από τις ουρές στο Κτηματολόγιο. Η πλήρης ψηφιοποίηση θα αφορά τα κεντρικά αρχεία του Κράτους (υποθηκοφυλακεία, δικαιοσύνη, Πολεοδομίες, νοσοκομεία), ενώ όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα θα διακινούνται έως 2025 μόνο ηλεκτρονικά μεταξύ του Δημοσίου.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στη λειτουργία πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, αποκεντρωμένης διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου, πεδίο στο οποίο, παρά τις δεσμεύσεις του 2019, δεν έγιναν την προηγούμενη τετραετία τα αναγκαία βήματα.

Δικαιοσύνη
Η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, η οποία προσδιορίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ως ακρογωνιαία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για τη νέα κυβέρνηση, θα έχει κεντρική θέση στην μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα προβάλει ο πρωθυπουργός.

Οι πρώτες παρεμβάσεις δρομολογούνται ήδη με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες με κεντρικό στόχο να καταστεί δυνατή η επιτάχυνση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λιγότερες από 500 ημέρες.

Στο μεταρρυθμιστικό επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η πράσινη μετάβαση, με φιλοδοξία της χώρας μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και να επιτύχει τον στόχο μέσα σε 6 χρόνια το 80% τη ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο μέσα από σημαντικές ενεργειακές υποδομές, με τον κ. Μητσοτάκη να εκπέμπει αυτό το μήνυμα και στις διεθνείς επαφές του.

Written by 

Related posts

Leave a Comment