Φωτιές: Πρόστιμα μέχρι και 30.000 ευρώ για τους εμπρηστές – Πώς θα γίνεται η επιβολή τους

Έρχονται βαριά πρόστιμα για τους εμπρηστές των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγείται προς απόφαση για αλλαγή του νόμου σχετικά με τους εμπρηστές μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Ρόδο, την Κάρυστο, την Κέρκυρα και τη Μαγνησία.

Η αλλαγή του νόμου θα γίνει πιο σκληρή και θα περιλαμβάνει βαριές αυξήσεις στα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια θα φτάσει μέχρι και τα 30.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έφτανε μόλις τα 300 ευρώ.

Η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά. Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψιν η ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά ή εάν ο εμπρηστής έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν.

Στην τρίτη περίπτωση το πρόστιμο θα ανεβαίνει ανάλογα με τη χρέωση της κινητοποίησης των απαιτούμενων πυροσβεστικών δυνάμεων, δηλαδή αναλόγως τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που θα ενεργήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στόχος της κυβέρνησης με την αύξηση των προστίμων όσον αφορά τους εμπρησμούς είναι η αποτρεπτική λειτουργία.

Για τα πρόστιμα στους εμπρηστές μίλησε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, στην ΕΡΤ.

«Νομίζω ότι θα είναι ισόποσα με τα πρόστιμα τα οποία υφίστανται για την κακοποίηση των ζώων. Είδατε τι ριζική αλλαγή υπήρξε στη συμπεριφορά αυτών των λίγων, δυστυχώς έναντι των πολλών, όλων εμάς των φιλόζωων που δεν θέλουμε να βλέπουμε να κακοποιούνται ζώα.

Είδατε δυστυχώς ότι κοινωνική ευαισθησία έχουν οι πιο πολλοί σε μια κοινωνία – και στη χώρα μας, θεωρώ, υπάρχουν και εθελοντές. Διπλασιάστηκαν αυτοί οι οποίοι στηρίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα και υπάρχει και η αναγνώριση σε αυτούς τους μαχητές, τους πυροσβέστες, καθημερινά σε μια μάχη.

Υπάρχουν και λίγοι οι οποίοι είναι αμετανόητοι και συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τα δάση μας, την περιουσία μας και κυρίως την ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό».

Φωτιές: Ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πυρόπληκτους – Οι δικαιούχοι και οι πληρωμές
Επαναλειτουργεί εντός της εβδομάδας η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας για τους πυρόπληκτους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες όπως για καταστροφές σε κύρια κατοικία, θα κυμαίνονται στα 600 €/ νοικοκυριό, ενώ για άτομα που υπέστησαν αναπηρία, η οικονομική αποζημίωση θα είναι 4.500€.

Οι αποζημιώσεις που προβλέπονται για την οικοσκευή ανέρχονται σε έως και 6.000€/ νοικοκυριό για κύρια κατοικία, ενώ για δευτερεύουσα κατοικία φτάνουν στο μισό, έως 3.000 €/νοικοκυριό.

Σημειώνεται πως η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για κτίρια τα οποία έχουν κριθεί «κόκκινα» (επικίνδυνα για χρήση) ανέρχεται στα 10.000€, ενώ για όσα έχουν κριθεί «κίτρινα» (προσωρινά ακατάλληλα για χρήση), στα 5.000€.

Η αποζημίωση για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας λόγω καταστροφής των επιχειρήσεων, κυμαίνεται στα 534 €/ μήνα.

Written by 

Related posts

Leave a Comment