Δημοτικό Ωρεών – Γονείς: «Να μην γίνει καμία υποβάθμιση του σχολείου»

Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αποστέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ωρεών, αναφορικά με την υποβάθμιση του Δημοτικού σχολείου από εξαθέσιο σε τετραθέσιο.

«Το δημοτικό σχολείο Ωρεών είναι ένα σχολείο με ευρεία οικολογική δράση και ταυτότητα. Βραβευμένο σε διεθνές επίπεδο με την πράσινη σημαία ως οικολογικό σχολείο. Βραβευμένο σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς για τις δράσεις του από την ελληνική εταιρεία προστασίας της φύσης, από τον ελληνικό οργανισμό ανακύκλωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. 

Οι γονείς καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 18:00 στην πλατεία Ιστιαίας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Θέμα: «Σχετικά με την υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου Ωρεών Ευβοίας»

Με λύπη μας πληροφορούμαστε ότι στα σχέδια του γραφείου Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας και του Υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων είναι η υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου Ωρεών από εξαθέσιο σε τετραθέσιο. Όλα τα επιχειρήματα από πλευράς Πρωτοβάθμιας και Υπουργείου ξεκινούν και σταματούν στο συνολικό αριθμό των μαθητών όπως αυτός καθορίζεται από το Ν. 1566/85 και την ΚΥΑ φ3/897/97652/ΦΕΚ 1507/2006 για την οργανικότητα των σχολικών μονάδων. Ένας νόμος που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ο νόμος είναι ανενεργός όχι γιατί η πολιτεία τόσο καιρό χαϊδεύει τα αυτιά των τοπικών κοινοτήτων όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν, ο νόμος είναι ανενεργός γιατί δεν είναι δυνατόν το μόνο κριτήριο για τη λειτουργία ενός σχολείου να είναι ένας μόνο αριθμητικός δείκτης ενός ΦΕΚ.

Στο δημοτικό σχολείο Ωρεών o αριθμός των μαθητών τη νέα σχολική χρονιά όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά σημειώνει και μία μικρή αύξηση: Η ένωση τμημάτων διαφορετικών τάξεων θα δημιουργήσει ανομοιογενή τμήματα 20-25 μαθητών. Εξαιτίας της κατανομής των μαθητών στο σχολείο μας αυτό θα γίνει εις βάρος των παιδιών των μικρότερων τάξεων, οι οποίες κρίνονται πολύ σημαντικές για την περαιτέρω μαθητική τους πορεία. Αν συνυπολογίσουμε και τις επιδράσεις που είχε η πανδημία στην εκπαιδευτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, κρίνουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι καταστροφικές για τους μαθητές των πρώτων τάξεων του σχολείου μας. Είναι βέβαιο ότι πολλοί γονείς λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θα σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το σχολείο, το οποίο φυσικά θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση.
Το δημοτικό σχολείο Ωρεών είναι ένα σχολείο με ευρεία οικολογική δράση και ταυτότητα. Βραβευμένο σε διεθνές επίπεδο με την πράσινη σημαία ως οικολογικό σχολείο. Βραβευμένο σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς για τις δράσεις του από την ελληνική εταιρεία προστασίας της φύσης, από τον ελληνικό οργανισμό ανακύκλωσης κ.α. Εκεί που οι δράσεις όλων μας, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και κηδεμόνων, των απλών εθελοντών κατοίκων προσπαθούν να φέρουν το σχολείο ψηλά, η πολιτεία λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στη δημιουργία ενός σύγχρονου δημοτικού σχολείου που εμπνέει, δρα και παράγει πλούσιο έργο. 

Το σχολείο είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού σε μια κοινωνία και η υποβάθμιση του σημαίνει ταυτόχρονη υποβάθμιση ολόκληρης της κοινότητας. Το έχουμε δει να συμβαίνει γύρω μας και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μη συμβεί και στον τόπο μας. Ένας τόπος που είναι ξεχασμένος εδώ και δεκαετίες από την πολιτεία, με μεγάλα προβλήματα σε υπηρεσίες υγείας, δημόσιες υπηρεσίες και έναν κακό οδικό άξονα που μας καθιστά αποκομμένους από την υπόλοιπη χώρα. Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν οι τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που έπληξαν τη βόρεια Εύβοια. Ενώ η πολιτεία υπόσχεται στήριξη και ανασυγκρότηση, το μόνο που κάνει είναι μια σειρά ενεργειών που υποβαθμίζουν περεταίρω την περιοχή, ανάμεσα τους και η υποβάθμιση πολλών δημοτικών σχολείων του νομού.
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Ωρεών λέει όχι στην συρρίκνωση και την υποβάθμιση του σχολείου και ζητά από τους υπευθύνους να συνυπολογίσουν όλους τους παράγοντες, λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης.

Αναλυτικά το ψήφισμα 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 
 
Αγαπητοί γονείς, συνάδελφοι, συμπατριώτες,  

Σήμερα, Κυριακή 8 Μαΐου 2022, τα Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από σχολεία του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού συνατηθήκαμε με σκοπό να οργανώσουμε την κοινή δράση μας ενάντια στην υποβάθμιση των σχολείων που προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα προτείνεται να υποβαθμιστούν τα Δημοτικά Σχολεία Αγίου, Αιδηψού, Γιάλτρων, Ελληνικών, Ωρεών και το Νηπιαγωγείο Ωρεών, συνολική μείωση κατά 8 εκπαιδευτικούς.  

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, με πρόσθετα προβλήματα. Οι κάτοικοι όλης της Β. Εύβοιας, ακόμη κι αν δεν κάηκαν άμεσα τα χωριά μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πυρκαγιάς. Οχτώ μήνες μετά προσπαθούμε  να ανασυνταχθούμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας στον τόπο μας. Τα προβλήματα για όλα τα σχολεία της περιοχής είναι πολλλά: κτιριακά, κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, η πανδημία, οι επιπτώσεις στη μόρφωση και στη ψυχοσύνθεση των παιδιών. Η υποβάθμιση των σχολείων μας είναι το τελειωτικό χτύπημα που θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα σχολεία. Θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία των πόλεων που θα στιβάζονται σε μικρές αίθουσες, γεγονός που παρακωλύει την ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία και κάνει τις τάξεις κέντρα υπερμετάδοσης του ιού στην περίοδο της πανδημίας.  

Απαιτούμε  

1.    Να αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση για υποβάθμιση των σχολείων και να μη γίνει καμία υποβάθμιση σε κανένα άλλο σχολείο.  
2.    Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά με μόνιμους εκπαιδευτικούς από την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς. 
3.    Σύγχρονες υποδομές και ασφαλή σχολεία.  
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων αποφασίσαμε ομόφωνα τις εξής ενέργειας: 
1.    να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα κοινοποιηθεί και στα μέσα ενημέρωσης.  
2.    να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 6μμ στην πλατεία Ιστιαίας.  
3.    να πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου.  

Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και όλους τους μαζικούς φορείς, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα σωματεία εργαζομένων,  να στηρίξουν το παραπάνω ψήφισμά μας και τις πρωτοβουλίες μας.  

Written by 

Related posts

Leave a Comment