Συνδρομητική TV: Πρώτο χτύπημα στην «πειρατεία»

Το πρώτο χτύπημα κατά της παράνομης αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων (και γενικά του περιεχομένου της συνδρομητικής τηλεόρασης) που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ετησίως εσόδων της τάξεως 215,5 εκατ. ευρώ από τις νόμιμες τηλεοπτικές πλατφόρμες (Cosmote TV Nova, κ.λπ.) δόθηκε χθες από την Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ). 

 Με εντολή της ΕΔΠΠΙ όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου καταχωρημένοι στο Μητρώο Παρόχων Δικτύων και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) υποχρεούνται να διακόψουν άμεσα την πρόσβαση σε 62 ονόματα χώρου (domain names) που λειτουργούν πειρατικά. 

 Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της Επιτροπής, οι νόμιμες πλατφόρμες σημειώνουν σημαντικές απώλειες εσόδων εξαιτίας της διόγκωσης των εν λόγω παράνομων δραστηριοτήτων. Βάσει μελέτης που ετέθη υπόψη της τον περασμένο Ιούλιο, οι χρήστες που έχουν αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στις προστατευόμενες συνδρομητικές υπηρεσίες υπερβαίνουν τους 400.000. Με δεδομένο ότι η μηνιαία συνδρομή για τη θέαση του πλήρους πακέτου (Full Pack) από ιδιώτες συνδρομητές ανέρχεται περίπου στα 44,90 ευρώ, προκύπτει το ποσό των 215,5 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια του Δημοσίου από τον ΦΠΑ εκτιμάται σε περίπου 51,7 εκατ. ευρώ. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνδρομητικές πλατφόρμες προσκόμισαν στην ΕΔΠΠΙ δειγματοληπτικά φωτογραφικές απεικονίσεις και μαγνητοσκόπηση (video) της λειτουργίας των παράνομων portals, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες αυτά αναμετέδωσαν χωρίς άδεια ποδοσφαιρικούς αγώνες ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους. 

 Η παραβίαση πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο και απευθείας θέαση (video streaming), μέσω ειδικών συσκευών – αποκωδικοποιητών (π.χ. android boxes), τις οποίες προμηθεύουν έναντι χρηματικού ανταλλάγματος στους ενδιαφερομένους χρήστες -πελάτες τους, οι ιδιοκτήτες- διαχειριστές των παράνομων διαδικτυακών πυλών, συνήθως μέσω ενδιάμεσων μεταπωλητών. Οι συσκευές αυτές παρέχονται με προεγκατεστημένο λογισμικό και ειδική διαμόρφωση ώστε, συνδεόμενες σε οποιαδήποτε τηλεοπτική συσκευή, να δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη τους να παρακολουθεί παράνομα περιεχόμενο της νόμιμης συνδρομητικής. 

Written by 

Related posts

Leave a Comment