Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Όλο το παρασκήνιο για τις νέες φρεγάτες

Όπως είχε γράψει και νωρίτερα το eviaone.gr «κλείδωσε» η συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες.

Στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένο το δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων και, σύμφωνα με πληροφορίες, βασική διάσταση της συμφωνίας θα είναι η πώληση από τη Γαλλία στη χώρα μας τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra.

Μάλιστα, οι επίσημες ανακοινώσεις για τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που θα περιλαμβάνει την αγορά τριών φρεγατών τύπου Belharra και την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας που θα φέρει τον γαλλικό στόλο σε μόνιμη βάση στα ελληνικά νερά, αναμένονται αύριο. Παράλληλα, είναι πιθανό να υπάρξουν και εξελίξεις για τα 6 Rafale, τα οποία έχει ήδη παραγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. 

Στο Παρίσι και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι, ως συναρμόδιοι υπουργοί, θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.

H απόκτηση των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές του eviaone.gr, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τους Αμερικανούς, που διεκδικούσαν επίσης την προμήθεια φρεγατών σήμερα το πρωί για τις ελληνικές αποφάσεις.

Η συμφωνία περιέχει το δόγμα «αμυντικής συμβολής» μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με το οποίο όταν η μία απειλείται, η άλλη θα σπεύδει να στείλει βοήθεια, ενώ θα περιλαμβάνει και ασκήσεις συνεκπαίδευσης.

Written by 

Related posts

Leave a Comment