Ειδική συνεδρίαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων κεντρικής και νότιας Εύβοιας

Ειδική συνεδρίαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων κεντρικής και νότιας Εύβοιας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Ιουνίου στο Δημαρχείο του Δήμου Χαλκιδέων μεταξύ βουλευτών και δημάρχων.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οι βουλευτές Σπύρος Πνευματικός, Θανάσης Ζεμπίλης και Βαγγέλης Αποστόλου, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, οι Δήμαρχοι, Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, Ερετρίας Ιωάννης Δημητρόπουλος, Κύμης – Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ ΟΤΑ Δημήτρης Βοριάς.

Τα πράγματα έφθασαν πλέον στο απροχώρητο εξαιτίας της αδικαιολόγητης , αμετακίνητης και αισχρής συμπεριφοράς των υπευθύνων του Φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, τον οποίο σιγοντάρουν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδος που θέλουν να εξοντώσουν ηθικά και οικονομικά τους δήμους της Εύβοιας.

Η απόφαση του υπηρεσιακού παράγοντα του ΦΟΔΣΑ Μπάμπη Τσοκανή να μεταφέρονται μετά το κλείσιμο της χωματερής Χαλκίδας, την 31 Αυγούστου 2022, χιλιόμετρα μακριά από τη θήβα, είναι μια απόφαση που έχει απασχολήσει έντονα τους δημάρχους της Εύβοιας με συσκέψεις επί συσκέψεων το τελευταίο διάστημα χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η πρόταση του Φορεά Διαχείρησης Απορριμμάτων ήταν να μεταφερθούν τα απορρίμματα της Χαλκίδας στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας και των υπολοίπων δήμων (Κύμης -Αλιβερίου, Διρφύων -Μεσσαπίων, Ερέτριας, Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας, Ερέτριας και Καρύστου) στην Αμφισσα.

Υπήρξαν αντιπροτάσεις από τη Χαλκίδα και τους υπόλοιπους δημάρχους (Μπουραντάς- Ψαθάς κλπ) για εναλλακτικές προτάσεις όπως μια μικρή παράταση ζωής στη Χωματερή Χαλκίδας έως ότου ετοιμαστεί το κύτταρο της Θήβας και δεχτεί τα απορρίμματα κλπ.Έγιναν συσκέψεις με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη του προέδρους της ΠΕΔ και του προέδρου του Φορέα Δημάρχου Λαμιαίων Θύμιου Καραϊσκου.

Έγινε την περασμένη εβδομάδα μια συνεδρίαση στο ΦΟΔΣΑ με τη Συμμετοχή του Δημάρχου Κύμης Αλιβερίου Θανάση Μπουραντά, του δημάρχου Διρφύων -Μεσσαπίων Γιώργου Ψαθά και του υπευθύνου αντιδημάρχου καθαριότητας Χαλκίδας Γιώργου Πάνου αλλά η πλευρά ΦΟΔΣΑ με τη στήριξη των δημάρχων Ταγκαλή, Σουλιώτη και Αναστασίου ήταν αμετακίνητη.

Στην χθεσινή συγκέντρωση στο δημαρχείο Χαλκίδας η πρόταση του ΦΟΔΣΑ για μεταφορά των απορριμμάτων της Χαλκίδας στην Ιστιαία και των υπολοίπων δήμων στην Αμφισσα κρίθηκε ως απαράδεκτη οικονομικά, ηθικά και τεχνικά.

Ο κ Κεδίκογλου ξεκαθάρισε ότι «ο δήθεν σχεδιασμός του ΦΟΔΣΑ είναι κακός, παρανοϊκός και υστερόβουλος» και είπε ότι επικοινώνησε με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και ότι η κυβέρνηση είναι κάθετα και κατηγορηματικά αντίθετη στην μεταφορά των απορριμμάτων της Χαλκίδας στην πολύπαθη και καμένη Βόρεια Εύβοια.

Αυτό που επίσης προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο ως αίσθηση, είναι ότι πλέον οι δήμοι της Εύβοιας δεν έχουν τίποτε κοινό με τους υπόλοιπους δήμους της Στερεάς ούτε χωράνε σε αυτή την ανώνυμη εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) και πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποχωρήσουν με όποιο κόστος.

Written by 

Related posts

Leave a Comment