Φοβερή απάτη 90 εκατ. ευρώ ετησίως από πειραγμένες αντλίες!

Το πιο αποκαλυπτικό είναι, όμως, πως ακόμη και το σύστημα εισροών εκροών υγρών καυσίμων που εγκαταστάθηκε στα πρατήρια και τις αποθήκες καυσίμων ουσιαστικά δεν λειτουργεί

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος για την παραβατικότητα στην αγορά των καυσίμων κίνησης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, ο ανιπρόεδρος Δημήτρης Κονταξής και ο γραμματέας Χρήστος Τζόλας μίλησαν για αύξηση των παρανομιών και συγκεκριμένα του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο και στο υγραέριο κίνησης, της νόθευσης της βενζίνης και των πειραγμένων αντλιών πρατηρίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, οι πειραγμένες αντλίες προκαλούν κάθε χρόνο απώλεια αγοραστικής δύναμης ύψους 90 εκατ. ευρώ, ενώ το δημόσιο συνολικά από την παραβατικότητα σε διάφορες μορφές χάνει φορολογικά έσοδα της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου μίλησαν για σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, τα δημοσιονομικά έσοδα αλλά και στην ίδια την αγορά αφού η δράση των επιτήδειων προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και απειλεί τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων στη διακίνηση καυσίμων.

Σημείωσαν, δε, ότι εκκρεμούν πάνω από 10 χρόνια αποφάσεις για την ολοκληρωμένη εφαρμογή και λειτουργία των μέτρων που είχαν θεσπιστεί από το 2010 για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Το πιο αποκαλυπτικό είναι, όμως, πως ακόμη και το σύστημα εισροών εκροών υγρών καυσίμων που εγκαταστάθηκε στα πρατήρια και τις αποθήκες καυσίμων ουσιαστικά δεν λειτουργεί, αφού δεν είναι πιστοποιημένα τα λογισμικά που χρησιμοποιούν οι πωλητές, ενώ και η αντιπαραβολή των στοιχείων δεν γίνεται σε απευθείας χρόνο, όταν δηλαδή μεταδίδονται στην ΑΑΔΕ.

Ο κ. Αληγιζάκης υπογράμμισε πως η σημερινή κυβέρνηση δείχνει διάθεση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων. Έφερε ως παράδειγμα το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε από τον ΣΕΕΠΕ και ην ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών θα αναλάβουν το κόστος να στηθεί ουσιαστικά από το «μηδέν» το σύστημα εισροών – εκροών και να είναι έτοιμο το 2022.

Η διοίκηση του Συνδέσμου προέτρεψε, επίσης, την κυβέρνηση να καθιερώσει την ΑΑΔΕ ως κεντρική αρχή με αποφασιστικές διατάξεις που θα συντονίζει τους ελεγκτικούς και άλλους συναρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των άλλων παραβατικών φαινομένων.

Πρότεινε, ακόμη, να θεσπιστεί το πραγματικό σφράγισμα των πρατηρίων που εντοπίζονται να κάνουν παραβάσεις, αλλά και την πιστοποίηση των 18 οχημάτων των ΚΕΔΑΚ.

Written by 

Related posts

Leave a Comment