Φλεγμονή: Ποια τρόφιμα προστατεύουν την καρδιά και ποια την απειλούν.

Οι ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δίνουν απλές διατροφικές συμβουλές για να καταπολεμήσουμε την φλεγμονή, να προστατεύσουμε την καρδιά μας και να παραμείνουμε υγιείς. Αρκεί να βγάλουμε μερικά επικίνδυνα τρόφιμα από το πιάτο μας. Δείτε ποια:

Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που πυροδοτούν την χρόνια φλεγμονή στο σώμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή, όπως τα σακχαρούχα ροφήματα, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες, είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια διατροφή που συνέβαλε στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής.

Τα τρόφιμα που αναστέλλουν τη φλεγμονή τείνουν να περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τέτοια είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το τσάι και ο καφές.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 200.000 γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι συμμετείχαν σε τρεις εκτενείς εθνικές μελέτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, με τους συγγραφείς να τονίζουν, πάντως, ότι επόμενες μελέτες είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων τους. Υποστηρίζουν, τέλος, πως τα ευρήματα της εργασίας αυτής υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη ειδών αντιφλεγμονώδους διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Written by 

Related posts

Leave a Comment