Το πείραμα της Βαρκελώνης: 5.000 άτομα σε ροκ συναυλία – Με τεστ και μάσκα.

Αν κάποιος παραβλέψει τις λευκές μάσκες, που καλύπτουν τα πρόσωπα των θεατών, τότε μπορεί να δει μία σχεδόν προπανδημική ροκ συναυλία, που διοργανώθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα Palau Sant Jordi της Βαρκελώνης.

Πέντε χιλιάδες φαν της ροκ μουσικής, απόλαυσαν μια πραγματική συναυλία μετά την ολοκλήρωση μιας αυθημερόν εξέτασης κορωνοϊού, σε ένα τεστ για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στην πρόληψη μετάδοσης του ιού σε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο μόνος κανόνας στο σόου ήταν η αυστηρή χρήση των υψηλής ποιότητας μάσκας προσώπου που παρέχονταν από τους διοργανωτές της συναυλίας.

«Καταφέραμε να αποφύγουμε την πραγματικότητα για λίγο», είπε ο 40χρονος Χοσέ Παρέιο.

«Ήμασταν μέσα στη μικρή μας φούσκα. Και καταφέραμε ακόμη και να θυμηθούμε το παρελθόν, όταν πράγματα σαν αυτό ήταν φυσιολογικά. Δυστυχώς, πράγματα που σήμερα δεν είναι τόσο φυσιολογικά» πρόσθεσε.

Η παράσταση του ισπανικού ροκ συγκροτήματος Love of Lesbian είχε την ειδική άδεια των ισπανικών υγειονομικών αρχών. Ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται άνω των τεσσάρων ατόμων σε κλειστούς χώρους, η συναυλία αυτή ήταν διαφορετική.

«Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που εμφανιστήκαμε ως συγκρότημα», είπε η τραγουδίστρια Santi Balmes στο κοινό. «Αυτή είναι η αλήθεια. Μερικοί από τους μουσικούς κλαίνε εδώ» πρόσθεσε.

Οι κάτοχοι των εισιτηρίων έκαναν ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου το Σάββατο το πρωί. Εκείνοι με αρνητικά αποτελέσματα έλαβαν έναν κωδικό στα κινητά τους, για να επικυρώσουν τα εισιτήριά τους για την παράσταση στις 7 μ.μ.

Άτομα με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή άτομα που ήρθαν σε επαφή με κάποιον που μολύνθηκε από το COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες κλήθηκαν να μην εγγραφούν στη συναυλία.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι ήταν η πρώτη εμπορική εκδήλωση με κοινό που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη κατά την πανδημία.

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμάνθηκαν από 23 έως 28 ευρώ και εξαντλήθηκαν αμέσως. Περιλάμβαναν το κόστος του τεστ και τη μάσκα προσώπου που ήταν υποχρεωτική.

Η συναυλία υποστηρίχθηκε από τις τοπικές αρχές και από ειδικούς του Ιδρύματος The Fight AIDS and Infectious Diseases Foundation της Βαρκελώνης, το οποίο διοργάνωσε επίσης μια μελέτη γύρω από μια μικρότερη συναυλία 500 ατόμων τον Δεκέμβριο.

Είπαν ότι τα αποτελέσματα αυτής της προκαταρκτικής μελέτης έδειξαν ότι ο προ-έλεγχος με τεστ αντιγόνων και η χρήση μάσκας προσώπου πέτυχαν στην πρόληψη των λοιμώξεων μέσα στη συναυλία, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν κανόνες για τήρηση κοινωνικών αποστάσεων.

«Αυτό είναι άλλο ένα μικρό βήμα για να είμαστε σε θέση να διοργανώνουμε συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο δρ. Μπόρις Ρεόλο, ο ιολόγος που συμμετέχει στο σχεδιασμό των πρωτοκόλλων υγείας.

Εκτός από το ότι είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τη συναυλία του Δεκεμβρίου, αυτή τη φορά δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου, έξω από την αίθουσα συναυλιών.

Αντ ‘αυτού, οι συμμετέχοντες της συναυλίας συμφώνησαν ότι οι αρχές δημόσιας υγείας μπορούν να ενημερώσουν την ομάδα του Revollo εάν εμφανίσουν κορωνοϊό τις εβδομάδες μετά τη συναυλία.

Με αυτές τις πληροφορίες, η ομάδα του Revollo θα κάνει μια ανάλυση των ποσοστών μόλυνσης μεταξύ των 5.000 ατόμων σε σύγκριση με εκείνη του γενικού πληθυσμού, για να δει αν υπάρχουν διαφορές που θα μπορούσαν να καταδείξουν αυξημένη μετάδοση στη συναυλία.

Με πληροφορίες του CBS/Bloomberg/AFP

Written by 

Related posts

Leave a Comment