Από την 1η έως τις 31 Μαρτίου, μικροί και μεγάλοι φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή «μαρτάκι». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα μας από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.
Ο Μάρτης είναι ένα έθιμο, που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, (την κρόκη) στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Όπως αναφέρεται για «το μαρτάκι», σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, κρεμούσαν την κλωστή όλη την νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, το άφηναν πάνω στις τριανταφυλλιές, έτσι ώστε να το πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν την φωλιά τους. Άλλοι το φορούν ως την Ανάσταση και το δένουν είτε στις λαμπάδες για να καεί μαζί τους, είτε το πετούν στη φωτιά.
Ο Μάρτης ή μαρτάκι φτιάχνεται από άσπρη και κόκκινη κλωστή όπου η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη και άσπρη την αγνότητα. Το έθιμο αυτό, είναι συνδεδεμένο και με άλλες χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Φτιάξτε τον δικό σας Μάρτη, χαρίστε στα παιδιά την ανάμνηση του εθίμου αυτού και διαβάστε τους την ιστορία για το βραχιολάκι που θα έχουν στο χέρι τους. Και μην ξεχνάτε «Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει»!
Καλό μήνα!!!