Τουρισμός: Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο.

Η Ελλάδα παραμένει στην “πορτοκαλί” λίστα στο σύστημα του “φωτεινού σηματοδότη” του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό και έτσι η δεκαήμερη υποχρεωτική καραντίνα για τους Βρετανούς τουρίστες κατά την επιστροφή τους θα συνεχίσει να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για διακοπές.

Τα πράγματα όμως, όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου, είναι ακόμη χειρότερα, και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον το γεγονός πως η Μάλτα και οι Βαλεαρίδες Νήσοι θα προστεθούν στην “πράσινη” λίστα με τα μέρη που είναι ασφαλή να επισκεφθεί κανείς χωρίς να απαιτείται καραντίνα κατά την επιστροφή, αναμένεται να διοχετεύσει την κίνηση προς τα εκεί.

Δεύτερον, σύμφωνα με ξενοδόχους, ήδη πολλοί Βρετανοί που είχαν κάνει κράτηση, ελπίζοντας πως οι ελληνικοί προορισμοί θα ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο, προχωρούν σε ακυρώσεις των πακέτων ή σε μετάθεσή τους για το 2022.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανέφερε πάντως πως οι Βρετανοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από “πορτοκαλί” χώρες, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης που θα εξηγηθούν λεπτομερώς τον επόμενο μήνα.

Εντούτοις, όπως τονίζουν παράγοντες του τουρισμού, ακόμη και αν επιτραπούν τα ταξίδια στην Ελλάδα χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, η σεζόν για τη βρετανική αγορά είναι ήδη χαμένη.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι προορισμοί με σημαντική εξάρτηση από τους Βρετανούς τουρίστες, όπως η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Κως και η Ρόδος.

Στο υγειονομικό σκέλος πάντως, η μετάλλαξη Δέλτα, που ήδη έχει επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλεί προβληματισμό για εισερχόμενα κρούσματα, παρά τις δικλείδες ασφαλείας στις πύλες εισόδου.

Οι αλλαγές

Στην “κόκκινη” λίστα, με υποχρέωση καραντίνας σε ξενοδοχείο για τις αφίξεις, προστίθενται η Ερυθραία, η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Μογγολία, η Τυνησία και η Ουγκάντα. Στην κόκκινη λίστα είναι και η Τουρκία.

Στην “πράσινη” λίστα προστίθενται μόνο η Μάλτα, το πορτογαλικό νησί Μαδέιρα και οι Βαλεαρίδες νήσοι από την Ευρώπη. Όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί προορισμοί, πλην Ισλανδίας, Γιβραλτάρ και νήσων Φερόε που ήταν ήδη “πράσινοι” προορισμοί, παραμένουν στην “πορτοκαλί” λίστα.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τα ξημερώματα της 30ης Ιουνίου.

Written by 

Related posts

Leave a Comment