Τέλος τα δωρεάν τεστ για τους ανεμβολίαστους. -Δείτε αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις.

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους από τις 13 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που αφορούν αποκλειστικά όσους δεν έχουν πειστεί μέχρι στιγμής να κάνουν το εμβόλιο.

Λίγες ώρες μόνο πριν ανακοινωθεί η ψυχρολουσία με το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων, η κυβέρνηση, με στόχο να αναχαιτιστεί η πανδημία, χωρίς να μπει η χώρα ξανά σε καθεστώς ολικού lockdown ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων που επιφέρουν περιορισμούς και τακτικό έλεγχο στους ανεμβολίαστους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα εκτός από τον τακτικό έλεγχο των ανεμβολίαστων που επιβάλλουν θα έχουν και οικονομικό αντίκτυπο στην τσέπη τους, καθώς σταματά για τους ανεμβολίαστους η δωρεάν παροχή self και rapid test, τα οποία θα απαιτούνται και για την προσέλευσή τους στην εργασία τους. Μόνη εξαίρεση οι μαθητές, στους οποίους θα διατίθενται δωρεάν self test, όπως και τώρα.

«Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας αναφορικά με το εμβόλιο και εξήγησε: «Τα μέτρα Δημόσιας Υγείας θεσπίζονται μόνο για τους ανεμβολίαστους ώστε να μπει φρένο στην μετάδοση του κορωνοϊού και τις νέες μεταλλάξεις», προσθέτοντας ότι
«μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων» και θυμίζοντας ότι «πάνω από το 90% στις ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι. Επιλογή έχουμε. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της επιστήμης».

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε ακόμη, τουλάχιστον ένα εκατ. εμβολιασμένους Έλληνες για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία.
Σε ποιες δραστηριότητες απαιτείται να προσκομίζουν τεστ οι ανεμβολίαστοι

Υποχρεωτικά θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
2 rapid test την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί
2 εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι φοιτητές
2 rapid test θα πρέπει να κάνουν ακόμη οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο
Ταξίδια: Οσοι ανεμβολίαστοι επιθυμούν να ταξιδέψουν θα πρέπει να προσκομίζουν rapid test τουλάχιστον 48 ωρών πριν από τη μετακίνησή τους.
Ψυχαγωγία: Η είσοδος ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους θεάτρων και σινεμά θα επιτρέπεται μόνο με rapid test 48 ωρών.
Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι: Οι ανεμβολίαστοι για να εισέλθουν θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test 48 ωρών.
Κλειστά γυμναστήρια: Οι ανεμβολίαστοι θα εισέρχονται με αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Τέλος τα δωρεάν τεστ στους ανεμβολίαστους

Για να προσέλθουν λοιπόν στην εργασία τους, για να ταξιδέψουν αλλά και για μια σειρά δραστηριοτήτων, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το rapid test, το οποίο κοστίζει 10 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δικαίωμα, από τις 13 Σεπτεμβρίου, να κάνουν δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας για την εστίαση, τον πολιτισμό, τα γυμναστήρια και άλλες δραστηριότητες, ήταν και η αλλαγή στα δωρεάν rapid test που πραγματοποιούνται από τον ΕΟΔΥ σε πολλά σημεία της χώρας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας, από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλονται σε δωρεάν έλεγχο στις δημόσιες δομές διάγνωσης κορωνοϊού (πχ στο Σύνταγμα).

Οι ανεμβολίαστοι που είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε rapid test θα πρέπει να το κάνουν σε ιδιωτική δομή, έναντι του ποσού των 10 ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test σε πολλές περιοχές της χώρας. Ωστόσο αυτά θα γίνονται για όσους είναι εμβολιασμένοι και θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν έχουν κολλήσει τον ιό, αλλά και για όσους έχουν παρουσιάσει συμπτώματα κορωνοϊού.

«Από τις 13 Σεπτεμβρίου, στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες, και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται στις δημόσιες δομές για να κάνουν δωρεάν τεστ πριν ταξιδέψουν ή για την προσέλευσή τους στην εργασία ή στο πανεπιστήμιο ή αλλού. Θα πρέπει, δηλαδή, να πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές», ήταν τα λόγια του κ. Κικίλια κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Written by 

Related posts

Leave a Comment