Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων – Οι προϋποθέσεις

Ξεκίνησε η διαδικασία «παραλαβής» των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων από τους ιδιοκτήτες που τις είχαν καταθέσει στην εφορία, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Μέσα από την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «myCar», που έχει ήδη ανοίξει, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Ειδικότερα, μέσω της εφαρμογής myCar:«Ηλεκτρονική Ακινησία/Άρση» της ΑΑΔΕ οι κάτοχοι των οχημάτων μπορούν να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος. Αφού γίνει ψηφιακά διασταύρωση για το αν το όχημα είναι ασφαλισμένο υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης, οι ιδιοκτήτες μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στο αυτοκίνητο και να το κυκλοφορήσουν κανονικά. Σημειώνεται ότι η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι φέτος λόγω της πανδημίας οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας «myCar» της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.  Εκτιμάται ότι για περισσότερα από 130.000 οχήματα κατατέθηκαν ηλεκτρονικά οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Έτσι, για ένα όχημα που ο ιδιοκτήτης του θέλει να το κυκλοφορήσει για τρεις μήνες θα πληρώσει τα 3/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν στο ΙΧ του. Δεν προστίθεται δηλαδή και ένας επιπλέον μήνας ως πρόστιμο όπως ίσχυε πρόπερσι. Έτσι, για όχημα 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη κυκλοφορίας  920 ευρώ για το οποίο ο ιδιοκτήτης του θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου, θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Υπενθυμίζεται ότι εάν κάποιος μετά την παρέλευση του διαστήματος που έχει πληρώσει, δεν καταθέσει και πάλι τις πινακίδες τότε το πρόστιμο θα ισοδυναμεί με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

 Η διαδκασία

Ο ενδιαφορόμενος μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxis.

Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας». Ο κάτοχος του οχήματος επιλέγει αν θέλει να καταβάλει ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για τα ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο, με τον κωδικό πληρωμής

Αν πρόκειται για αναλογική πληρωμή, θα πρέπει να επιλεγεί το πλήθος των μηνών για τους οποίους ο κάτοχος του οχήματος επιθυμεί να καταβάλει τα τέλη.

Ο έλεγχος ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, διενεργείται μέσω web service με την ένωση ασφαλιστικών εταιρειών.

Written by 

Related posts

Leave a Comment