Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα – Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για το ερασιτεχνικό ψάρεμα -βίντεο – εικόνες

Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ήδη το νομοσχέδιο για την ερασιτεχνική-αθλητική αλιεία στην Ελλάδα που έθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο είναι διαθέσιμο για διαβούλευση και υποβολή σχολίων μέχρι τις 4 Ιουνίου.

Στα σχόλια που μπορεί κανείς να διαβάσει κάτω από επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, γίνεται σαφές πως οι ερασιτέχνες αλιείες θεωρούν ότι οι διατάξεις που προωθούνται προστατεύουν τους επαγγελματίες ψαράδες και όχι το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η μεγαλύτερη αντίδραση είναι στο άρθρο που προβλέπει την απαγόρευση χρήσης ζωντανού δολώματος.

Ζωντανό δόλωμα είναι πχ το σκουλήκι και η σουπιά, δολώματα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και θεωρούνται τα καλύτερα για την προσέλκυση μεγάλων ψαριών αλλά και μικρότερων, καθώς υπάρχουν ψάρια που «τσιμπάνε» μόνο σε ζωντανό δόλωμα.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου μειώνονται στο μισό (150) τα αγκίστρια που μπορεί να έχει το παραγάδι ενός ερασιτέχνη ενώ καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι ο αριθμός των αγκιστριών αφορά κάθε άτομο μέσα στη βάρκα. Πλέον το 150 είναι το μάξιμουμ, ανεξάρτητα το πόσοι είναι οι ψαράδες σε μία βάρκα.

Μειώνονται επίσης τα κιλά των ψαριών που μπορεί να αλιεύσει ο ερασιτέχνης ημερησίως ενώ δεν υπόκεινται σε περιορισμούς τα δηλητηριώδη και τοξικά ψάρια, όπως Γερμανοί, Λαγοκέφαλοι και Λεοντόψαρα.

Τέλος όσον αφορά στο ψαροντούφεκο προστίθεται και ο Απρίλιος στους μήνες που απαγορεύεται (μαζί με τον Μάιο, όπου οι ερασιτέχνες έλεγαν ότι ήταν ήδη παράλογη η απαγόρευση για τον έναν μήνα).

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο νόμου έχει ξεσηκώσει το σύνολο των ερασιτεχνών αλιέων και των ανθρώπων του χώρου, οι οποίοι κατακρίνουν με σφοδρότητα την κυβέρνηση.

Το πρωί της Κυριακής στη Χαλκίδα τα μέλη του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Written by 

Related posts

Leave a Comment