Στο παρά πέντε για σκληρό lockdown η Αττική -Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θέμα ίσως λίγων 24ώρων είναι να μπει η Αττική σε καθεστώς σκληρού lockdown τύπου Μαρτίου, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά και τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς, και γι’ αυτό θα υπάρξει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13:30 θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Μετά την εισήγηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για σκληρό lockdown στην Αττική, έρχεται και η είδηση πως το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως η επιτροπή των ειδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η απόφαση για σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, ωστόσο βρίσκεται στο παρά πέντε, καθώς η εικόνα είναι απογοητευτική. Το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διαδέχονται η μία την άλλη, με αποτέλεσμα το Σύστημα Υγείας να πιέζεται, ενώ παρουσιάζεται και μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών -δηλαδή στα παιδιά του δημοτικού.
Θα κλείσουν λιανεμπόριο και σχολεία

Στην περίπτωση που τα στοιχεία οδηγήσουν στην απόφαση για σκληρό lockdown, το λιανεμπόριο θα βάλει ξανά λουκέτο, ενώ θα κλείσουν για ακόμα μία φορά τα σχολεία και οι μαθητές θα κάνουν μαθήματα με τηλεκπαίδευση.
Συναγερμός για κρούσματα, λύματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, στις 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα», σημείωσε.

O υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα σημερινά κρούσματα, όπως και αυτά των προσεχών ημερών θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για τα νέα μέτρα.
Στα νοσοκομεία της Αττικής το 71% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες

«Στα νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Και σύνολο νοσηλευόμενων Covid έχουμε 1.899, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594», είπε συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας και συνέχισε: «Επί 11 μήνες δίναμε μια άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο, δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60% με 70% του πληθυσμού. Είναι σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο, δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό που προστάζει η ανάγκη. Η δική μου εικόνα, με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του Μαρτίου, που θα φέρει σύντομα αποτελέσματα και θα αποκλιμακώσει και θα μαζέψει την κατάσταση».
Σημαντική αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά

Ερωτηθείς αν το ενδεχομένως επικείμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών -δηλαδή στα παιδιά του δημοτικού- αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. «Με πολύ μεγάλη αίσθηση της ευθύνης, της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, να δώσουμε μαζί αυτή την τελευταία μάχη», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
Μέλος της επιτροπής: Δεν υπάρχει άλλη λύση αν δεν αλλάξουν τα στοιχεία

Ακόμη και την επιβολή ενός ολικού lockdown στην Αττική, αλλά και σε άλλες πόλεις που βρίσκονται στο «κόκκινο», άφησε μιλώντας στο iefimerida ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων:

«Αν τα μέτρα που ελήφθησαν δεν κριθούν αποτελεσματικά και συνεχίσει η αύξηση των κρουσμάτων, θα είμαστε αναγκασμένοι, δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση, να προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των μέτρων. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και ένα καθολικό lockdown».

Ωστόσο ο κ. Παρασκευής πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον προς το παρόν είναι πιο ήπια η κατάσταση. Χρειάζεται όμως όλοι μας να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις επαφές μας, να τηρήσουμε τα μέτρα, δεδομένου ότι έχουμε αύξηση και μάλιστα σε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα, όπως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο οξύ στην Πάτρα. Αν δεν προσέξουμε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα έχουμε περαιτέρω διόγκωση του προβλήματος».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία

Ερωτηθείς σχετικά με τα κρούσματα στα σχολεία που παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το παρελθόν, το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων σημείωσε: «Όλα είναι υπό σκέψη δεδομένης της κατάστασης και πώς εξελίσσεται. Γενικά είμαστε συντηρητικοί με τα σχολεία, επειδή τα σχολεία κλείνουν εύκολα με μικρό αριθμό κρουσμάτων για προληπτικούς λόγους».

Η κατάσταση πάντως φαίνεται πως είναι κρίσιμη για την Αττική, αλλά και για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες», και το απόγευμα ή το βράδυ αναμένεται η επιτροπή των ειδικών να καταθέσει την πρότασή της για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Πηγή: iefimerida.gr

Written by 

Related posts

Leave a Comment