Στη Βουλή τα αιτήματα των ρητινοκαλλιεργητών από τον Θανάση Ζεμπίλη

Στη Βουλή φέρνει με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τα δίκαια αιτήματα των ρητινικαλλιεργητών που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Μήδεια» ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης. Ο κ. Ζεμπίλης αναφέρεται στην μεγάλη ζημιά που υπέστησαν οι ρητινοκαλλιεργητές από την πρόσφατη κακοκαιρία και ζητά δέσμη μέτρων για την αποζημίωση τους, την αύξηση της οικονομικής τους ενίσχυσης ανά κιλό ρητίνης, καθώς και την επίλυση ασφαλιστικών και άλλων ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση του Θανάση Ζεμπίλη έχει ως εξής:  

«Η πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια», ως γνωστό προκάλεσε τεράστια καταστροφή στους δασικούς πόρους  της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιά περίπου το 70% των ρητινευόμενων δένδρων. Επί της ουσίας, το γεγονός αυτό συνεπάγεται την αντίστοιχη μείωση εισοδήματος για τους ρητινοκαλλιεργητές, που για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον υπαρκτό κίνδυνο της ανεργίας και της φτωχοποίησης.   

Στην περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, παράγεται το 85% της πανελλαδικής παραγωγής ρητίνης. Στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολούνται άμεσα ως ρητινοκαλλιεργητές 1.300 άτομα και σε συναφείς δραστηριότητες (βιομηχανία, βιοτεχνίες, μεταφορές κ.ά.) άλλοι 500 περίπου εργαζόμενοι. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η διαρκής παρουσία αυτών των ανθρώπων μέσα στο δάσος, συμβάλλει καθοριστικά στη φύλαξη και την προστασία του από πιθανές πυρκαγιές και από την λαθραία υλοτομία. 

Η ανάγκη, λοιπόν, να επιστρέψουν οι ρητινοκαλλιεργητές στο δάσος είναι επιτακτική προκειμένου να καθαρίσουν και να αποβάλλουν τα κατεστραμμένα δένδρα, ώστε αφενός να μπορέσουν να καλλιεργήσουν όσα δένδρα απέμειναν, αφετέρου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δάσους και στην προστασία του. Με την συσσώρευση  τόσων θραυσμένων κλαδιών και ξερών υλικών είναι προφανές ότι αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα πυρκαγιάς τους θερινούς μήνες. 

Written by 

Related posts

Leave a Comment