Στην Δημοσιότητα το ΦΕΚ του υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα για την μεταφορά απορριμμάτων στη Θήβα από Κύμη-Αλιβέρι, Ερέτρια και Κάρυστο.

Η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Κωστα Σκρέκα για τη μεταφορά απορριμμάτων από τους δήμους Κύμης Αλιβερίου, Ερέτριας και Καρύστου στη Θήβα δημοσιεύτηκε στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου.

Πέντε δήμοι της Εύβοιας παραλίγο να βρεθούν σε αδιέξοδο από το κλείσιμο της χωματερής Χαλκίδας λόγω απόφασης του Φορέα διαχείρισης αποριμμάτων που εισηγήθηκε τη μεταφορά σε Άμφισσα και Ιστιαία.

Ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων και της Χαλκίδας υπέγραψαν σύμβαση με το ΧΥΤΑ Τρικάλων και μεταφέρουν τα απορρίμματα τους για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να ετοιμαστούν οι υποδομές σε Χαλκίδα και Θήβα.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας, κ. Κοντζιάς είχε αρνηθεί κάθετα το ενδεχόμενο μεταφοράς στη Βόρεια Εύβοια λέγοντας ότι ο καμμένος τόπος δεν θα ανεχθεί άλλη υποβάθμιση.Όμως,υπήρχε και αντικειμενικό πρόβλημα καθώς ο δρόμος προς το ΧΥΤΑ Ιστιαίας ήταν ακατάλληλος για τα μεγάλα οχήματα μεταφοράς.

Το αδιέξοδο είχε δημιουργηθεί ουσιαστικά όχι λόγω κορεσμού των υποδομών στη Χαλκίδα αλλά από την κόντρα ενός υπηρεσιακού παράγοντα του κ. Τσοκανή και δημάρχων της Στερεάς.

Έτσι,ολόκληρος ο ΦΟΔΣΑ και αυτοδιοικητικοί ακολουθούσαν ο καθένας για δικούς του λόγους τη σκληρή γραμμή Τσοκανή βάζοντας πάνω από τις ανάγκες των δήμων της Εύβοιας ένα υπηρεσιακό παράγοντα που βρίσκεται σε κόντρα με τη δημοτική αρχή της Χαλκίδας και με όλους τους δήμους της Εύβοιας. Σε αδιέξοδο οικονομικό θα βρισκόντουσαν και οι δήμοι Κύμης Αλιβερίου, Καρύστου και Ερέτριας που είχαν να αντιμετωπίσουν τη μεταφορά των απορριμμάτων τους σε απίστευτα μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις με τεράστιο οικονομικό κόστος.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο,ο υπουργός περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας υπέγραψε απόφαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων των τριών δήμων (Ερετριας-Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου) στη Θήβα.

Written by 

Related posts

Leave a Comment