Στήριξη λόγω περιορισμών στην εστίαση ζητάει ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Με την υπ’ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 27683/29.04.2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’1814), μετά από πολύμηνο, ψυχολογικά – οικονομικά εξαντλητικό και ατελέσφορο -όπως δυστυχώς αποδείχθηκε από τους 12.000 νεκρούς- «κλείσιμο» της εμπορικής ζωής (λοκ-ντάουν) στη χώρα μας, ήδη από τις πρώτες ημέρες του μηνός Μαΐου, «άνοιξε» και πάλι η εστίαση.

Μία εκ των προϋποθέσεων της επαναλειτουργίας της (σελ. 32 κ.επ. της άνω ΚΥΑ) είναι η παροχή των υπηρεσιών εστίασης στον εξωτερικό μόνον χώρο του εκάστοτε καταστήματος. Εύλογο και θεμιτό. Βοηθά πλέον και το κλίμα της πατρίδας μας. Τι γίνεται όμως με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που στερούνται εξωτερικού χώρου; Αυτά, με ερμηνεία εκ του αντιστρόφου, αποκλείονται από την επαναλειτουργία και παραμένουν σφραγισμένα.

Εκτιμάται ότι από τα πανελλαδικώς 100.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 30.000 εξ αυτών στερούνται εξωτερικών, ανοικτών, υπαιθρίων χώρων! Γίνεται μνεία, ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνον εστιατόρια αλλά και πλείστα καφέ, στα οποία εργαζόταν πολλαπλάσιος αριθμός, νέων στην πλειοψηφία τους συμπολιτών μας. Μόνο στην πατρίδα μου την Πιερία, παραμένουν κλειστές πλέον των 300 επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επειδή η εστίαση «αναζητά τον βηματισμό» της μετά τη μερική άρση των περιορισμών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επειδή τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ήδη πτώση του τζίρου όλων αδιακρίτως (οριζοντίως) των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης κατά 59,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το (σχετικά, συγκριτικά υγιές) πρώτο τρίμηνο 2020.

Επειδή η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική φέτος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παραμένουν σφραγισμένα επειδή στερούνται εξωτερικού χώρου για τη νόμιμη λειτουργία τους,

Επειδή πρέπει να υπάρξει πρόνοια έκτακτης και τακτικής, μηνιαίας οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παραμένουν σφραγισμένα εκ του νόμου και θα παραμείνουν -ως φαίνεται- κλειστά καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο, όπου κάπως θα αναβίωσε η εργασία τους.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

1. Τελείτε εν γνώση της παραπάνω πραγματικής, πνιγηρής κατάστασης για περίπου 30.000 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος;

2. Σκοπεύει η Κυβέρνησή σας, σκοπεύετε ως συναρμόδιοι υπουργοί να λάβετε κάποιο μέτρο οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων αυτών;

Written by 

Related posts

Leave a Comment