Προβληματισμός στις επιχειρήσεις για το κύμα ανατιμήσεων. – Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση.

Στη δίνη των διεθνών ανατιμήσεων βρίσκεται η αγορά, με τις επιχειρήσεις σε αρκετούς κλάδους να χτυπούν «καμπανάκι» για άνοδο των τιμών το επόμενο διάστημα, δηλώνοντας αδυναμία να καλύψουν τις επερχόμενες περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας τους.

Πέραν των βασικών ειδών διατροφής, οι τιμές των οποίων, όπως έχουν διαπιστώσει οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, έχουν ανοδικές τάσεις από τους προηγούμενους μήνες, οι ανησυχίες για το επόμενο διάστημα επεκτείνονται και σε άλλους κλάδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου είχαν ήδη εκφράσει ανησυχίες μέσα στο καλοκαίρι για την κατάσταση που διαμορφώνεται διεθνώς από τις αυξήσεις των πρώτων υλών, της ενέργειας αλλά και της τεράστιας ανόδου του μεταφορικού κόστους, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής και να μην αναγκαστούν να ανεβάσουν τις τιμές πώλησης.

Εναλλακτικές εξετάζει η κυβέρνηση

Την Παρασκευή από το βήμα τη Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε για έκρηξη ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα τονίζοντας ότι «δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία» ενώ από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε ότι στη ΔΕΘ θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα αυτό.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν το απόγευμα της Παρασκευής ότι το ζήτημα εξετάζεται συνολικά και κεντρικά από την κυβέρνηση, ώστε να διερευνηθεί και σε ποιο βαθμό μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις σε εθνικό επίπεδο καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκόσμιο.

Φόβοι για αυξήσεις και στον καφέ

Τον κίνδυνο των αυξήσεων στις τιμές επισημαίνουν από την πλευρά τους και οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στον καφέ.

Ο καφές άλλωστε αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των αυξήσεων καθώς η τιμή του αυξάνεται ραγδαία διεθνώς τους τελευταίους  μήνες λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές του Βιετνάμ, του παγετού στη Βραζιλία αλλά και της αύξησης των ναύλων.

«Στο περιβάλλον που βρισκόμαστε σήμερα, δύσκολα μπορούμε να αποφύγουμε τις αυξήσεις στην τελική τιμή του καφέ στα καταστήματα» τονίζει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος επισημαίνοντας πως η εστίαση καλείται να απορροφήσει ένα μείγμα αυξήσεων σε πρώτες ύλες, ενέργεια αλλά και σε συσκευασίες.

«Tην τιμολογιακή του πολιτική την αποφασίζει ο κάθε επιχειρηματίας ξεχωριστά, ωστόσο με τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος δεν θα αντέξει να μην προχωρήσει σε ανατιμήσεις προς τον καταναλωτή» σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς υπενθυμίζοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται εν μέσω πανδημίας αλλά και ενόψει των νέων μέτρων οι επιχειρήσεις εστίασης. 

Written by 

Related posts

Leave a Comment