Παιδί και παιδεία: Από το σχολείο στο σπίτι!

«Γιατί πρέπει να πάω σχολείο;» μια ερώτηση που κάνουν όλα τα παιδάκια όταν ανακοινώνεται από τους γονείς τους ότι πρέπει να ξεκινήσει η σχολική τους ζωή. Είναι μία δύσκολή απόφαση, ειδικά όταν τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν τον παιδικό σταθμό σε μικρή ηλικία.

Οι γονείς θα πρέπει να συλλέξουν πληροφορίες και να επισκεφθούν διάφορους παιδικούς σταθμούς αλλά και νηπιαγωγεία ώστε να πάρουν την τελική τους απόφαση. Σε αυτή την απόφαση βέβαια χρειάζεται να υπολογίσουν και τα παιδιά, αφού καλό θα ήταν σε μία επίσκεψη ή σε μία βόλτα τα παιδιά να «γνωρίσουν» το μέρος που θα περνούν κάποιες από τις ώρες της ημέρας τους. Είτε είναι ο παιδικός σταθμός, είτε είναι το νηπιαγωγείο το πρώτο σχολείο που θα έχουν τα παιδιά, μία γνωριμία με αυτά θα φέρει και καλύτερα αποτελέσματα. Όσο δύσκολος και αν είναι ο πρώτος αποχωρισμός σιγά-σιγά θα δείτε το παιδί σας να θέλει να πηγαίνει στο σχολείο του και αυτό θα χαροποιήσει και εσάς.

Πάμε να δούμε όμως τι προσφέρει το σχολείο.

Τα μικρά παιδιά μπορεί να φεύγουν από την θαλπωρή του σπιτιού τους, στο σχολείο όμως θα συναντήσουν και θα φτιάξουν μία δημιουργική φωλιά παρέα με τις δασκάλες τους και τους πρώτους τους φίλους.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

  • Με ελεύθερο παιχνίδι στις γωνιές δημιουργικής απασχόλησης
  • Με μουσικοκινητικά παιχνίδια και τραγούδια
  • Με το κουκλοθέατρο και την διήγηση μικρών παραμυθιών.

Όλες οι δραστηριότητες αυτές, οδηγούν σε μία ομαλή προσαρμογή και εξοικείωση

με τις δασκάλες, με τους καινούριους φίλους, αλλά και με τον χώρο του σχολείου.

Στόχος της προσαρμογής και της ομαλής μετάβασης, μέσω της παιδαγωγικής διαδικασίας, είναι τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια, να πάρουν πολλή αγάπη και να εκφραστούν. Ως αποτέλεσμα τα παιδιά θα εμπιστευτούν το σχολείο και τους δασκάλους τους και μαζί με αυτά και εσείς οι γονείς.

Τα πρώτα στάδια της ζωής είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού και σε μεγάλο βαθμό καθοριστικά για την εξέλιξη της υπόλοιπης ζωής του. Σε αυτό το διάστημα αναπτύσσεται ταχύτατα ο εγκέφαλος και η κοινωνικότητα του και μπαίνουν οι βάσεις για την μετέπειτα ωρίμανση και τις σχέσεις του.

Όσον αφορά τον τομέα της κοινωνικής ανάπτυξης το παιδί αρχίζει να διευρύνει τον κύκλο των δραστηριοτήτων και επαφών. Εγκαταλείπει το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και εντάσσεται σε ομάδες συνομηλίκων (π.χ. σχολείο).

Τέλος βοηθήστε το παιδί και διαχειριστείτε ως γονείς, το άγχος και τους φόβους που μπορεί να έχετε. Κρατήστε σταθερή κι αποφασιστική συμπεριφορά, δεν χρειάζεται να είστε υπερπροστατευτικοί, γιατί αυτό ενισχύει την συναισθηματική εξάρτηση του παιδιού από εσάς και το γεμίζει ανασφάλεια στη νέα πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει μόνο του. Πολύ σημαντικό είναι να θυμάστε πως η συστηματική φοίτηση αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη και την ένταξη του παιδιού στην μαθητική κοινότητα και πως το σχολείο είναι η βάση για την ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού.

Written by 

Related posts

Leave a Comment