Ο Bill Gates είπε κάποτε πως δεν θα άφηνε καθόλου χρήματα στα παιδιά του, αλλά τελικά έλεγε ψέματα

Δεν χρειάζεται να σας συστήσουμε τον άνδρα πίσω από την Microsoft, αλλά ας κάνουμε μία καλού κακού! Ο Bill Gates άλλαξε εντελώς τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, κερδίζοντας φήμη αλλά και πλούτο που είναι δύσκολο να τον συνειδητοποιήσουμε.

Πίσω από αυτόν τον άνδρα και τις φιλανθρωπίες του, κρύβεται ένας άνθρωπος με πολλές πτυχές. Ως πατέρας, διευθύνων σύμβουλος αλλά και σύζυγος, ο Bill είναι εξαιρετικός σε όλα. Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι σαν τον Gates, κρύβει αρκετούς σκελετούς στην ντουλάπα του, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι η Apple Inc!

Ο μικρός Bill

Ο Bill Gates γεννήθηκε ως William Henry Gates III στο Seattle της Washington, στις 28 Οκτωβρίου του 1955. Οι γονείς του, William H. Gates Sr. και Mary Maxwell έκαναν τρεια παιδιά: ο Gates έχει μία μεγαλύτερη αδερφή, την Kristianne, και μία μικρότερη, την Libby.

Και οι δύο γονείς του είχαν μεγάλες καριέρες και ήθελαν να δουν τον μικρό γιο τους να πραγματοποιεί τα όνειρά του μεγαλώνοντας. Δεν γνώριζαν πως τα όνειρα και οι φιλοδοξίες του θα ξεπερνούσαν και την πιο μεγάλη φαντασία τους, αλλάζοντας για πάντα τις ζωές τους.

Κατά πατέρα, κατά γιο

Και οι δύο γονείς του Gates ήταν επιτυχημένοι στους τομείς τους. Η μητέρα του, Mary Maxwell, ήταν επιχειρηματίας και τραπεζικό στέλεχος. Υπηρέτησε στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Washington από το 1975 έως το 1993. Ο πατέρας του Gates, William H. Gates Sr., ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα.

Ο Gates Sr. είχε πολλές ελπίδες για τον μοναδικό του υιό, και ήθελε να ακολουθήσει τα βήματά του και να γίνει σπουδαίος δικηγόρος. Ο μικρός Gates θαύμαζε τον πατέρα του και ήθελε να τον κάνει περήφανο, αλλά η ζωή του επρόκειτο να πάρει πολύ διαφορετική τροπή.

Μεγάλες προοπτικές

Από μικρή ηλικία, ήταν εμφανές πως ο Gates είχε ταλέντο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Του άρεσε πολύ η τεχνολογία, και πάντα έψαχνε τρόπος να δημιουργήσει και να καινοτομήσει. Ο Gates έγραψε το πρώτο του πρόγραμμα για υπολογιστές στην ηλικία των δεκατριών ετών, εντυπωσιάζοντας τους γονείς αλλά και τους καθηγητές του.

Στο λύκειο, ο Gates ανήκε σε μία ομάδα που ψηφιοποίησε το σύστημα πληρωμών του σχολείου του. Ανέπτυξε επίσης ένα πρόγραμμα με την ονομασία Traf-O-Data, ένα σύστημα μέτρησης κυκλοφορίας. Το σύστημα πωλήθηκε στην κυβέρνηση – ιδιαίτερα εντυπωσιακό για ένα έργο που έγινε από μαθητή!

Καλός προγραμματιστής

Ένα πολύ αστείο ανέκδοτο για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του Gates ως προγραμματιστής ενώ ήταν ακόμα στο σχολείο, είναι πως έγραψε τον κώδικα για ένα πρόγραμμα για τη διοργάνωση των μαθημάτων για όλους τους μαθητές.

Ο μικρός Gates το χρησιμοποίησε προς όφελός τους. Ως έφηβος, δεν μιλούσε και πολύ με τα κορίτσια – αλλά άλλαξε το πρόγραμμα του σχολείου έτσι ώστε να είναι σε πολλά μαθήματα που ήταν κυρίως κορίτσια. “Δεν είναι ότι δε μπορούσα να τους μιλήσω”, είπε ο Gates στο BBC. “Αλλά μπορούσα και το έκανα”.

Διευρύνοντας τα όρια

Ο Gates παραδέχεται πως δεν ήταν ήσυχος έφηβος καθώς μεγάλωνε, και δεν ήθελε να ακολουθήσει τις συμβουλές των γονιών του. “Ήμουν κάπως ενοχλητικός”, είπε. “Ξεκινήσα από μικρός να έχω ένα είδος αμφισβήτησης – είχαν λογική βάση οι κανόνες τους, και έπρεπε να τους ακολουθώ πάντα;”.

“Έτσι υπήρχαν εντάσεις στο σπίτι, πάντα ήμουν πνεύμα αντιλογίας… Όταν ήμουν περίπου 14 το ξεπέρασα πια, πράγμα καλό, γιατί οι γονείς μου πάντα με υποστήριζαν όταν άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με τον προγραμματισμό και τους υπολογιστές”.

Οι καλύτεροι φίλοι

Κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία του ο Gates, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια που δεν συμφωνούσε με τους γονείς τους, υπήρχε μία σταθερά στην οποία μπορούσε να βασίζεται πάντα: ο φίλος του Paul Allen.

Ο Allen ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Gates, αλλά αυτό δεν τους σταμάτησε από το να δημιουργήσουν μια απίστευτη φιλία. Ο Allen έγραψε για τη φιλία τους σε μία έκθεση στο τελευταίο έτος του λυκείου. “Ταιριάζουμε πάρα πολύ”, έγραψε.

Μένοντας προσηλωμένοι

Καθώς ο Gates και ο Allen συνέχισαν να πειραματίζονται στον προγραμματισμό, εντυπωσιάζοντας τους πάντες γύρω τους με τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους, ήθελαν να ξεκινήσουν την πρώτη τους εταιρεία με το που τελείωσαν το λύκειο.

Και οι δύο τους ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν, αλλά οι γονείς του Gates δεν συμφωνούσαν. Δεν ήθελαν ο γιος τους να παρατήσει το λύκειο χωρίς πτυχίο. Εκτιμούσαν τις φιλοδοξίες του, αλλά τον συμβούλεψαν να τελειώσει το λύκειο, να πάει στο πανεπιστήμιο και να ακολουθήσει την νομική καριέρα του πατέρα του.

Μεγάλα όνειρα

Ο Gates άκουσε τους γονείς του και πέρασε στο πανεπιστήμιο του Harvard στη Boston το 1973. Ειδικεύτηκε στις νομικές επιστήμες, αλλά γρήγορα άλλαξε τμήμα και γράφτηκε στα μαθηματικά και την επιστήμη υπολογιστών.

Ο Allen εργαζόταν κοντά στη Βοστόνη ως προγραμματιστής για την εταιρεία Honeywell, και οι δυο τους συνέχιζαν να δουλεύουν στην ανάπτυξη λογισμικού. Το 1975, ο Gates τηλεφώνησε από την εστία του στη MITS, τον κατασκευαστή των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τους μίλησε για την ιδέα αυτού και του Allen σχετικά με το λογισμικό, και η εταιρεία τον προσέλαβε.

Παρατώντας το πανεπιστήμιο

Ο Gates έκανε ένα διάλειμμα από το πανεπιστήμιο για να δουλέψει μαζί με τον Allen πάνω στην ανάπτυξη υπολογιστών για την  MITS. Μαζί, εργάστηκαν σε έναν εξομοιωτή Altair που έτρεχε σε έναν μίνι ελεγκτή, και στη συνέχεια στον διερμηνέα BASIC.

Την ίδια περίπου εποχή, οι δυο τους αποφάσισαν να ονομάσουν τη συνεργασία τους “Micro-Soft”, ένα συνδυασμό “μικροϋπολογιστή” και “λογισμικού”. Το λογισμικό ήταν τόσο επιτυχημένο που ο Γκέιτς δεν επέστρεψε ποτέ στο Χάρβαρντ. Ωστόσο, δεν επρόκειτο για τη συνηθισμένη παραίτηση από τις σπουδές – γνώριζε πως ήταν στην αρχή μιας σπουδαίας καριέρας.

Η αρχή κάτι μεγάλου

Ο Gates και ο Allen έφτιαξαν το δικό τους γραφείο στο Albuquerque και ξεκίνησαν να εργάζονται μαζί. Άλλαξαν επίσης την ονομασία της εταιρείας τους, ενώ ο Gates την καταχώρησε με το εμπορικό όνομα “Microsoft”.

Οι δυο τους ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε ένα νέο λογισμικό, γράφοντας και ξαναγράφοντας διαφορετικούς κώδικες. Ήξεραν πως θα κατόρθωναν κάτι πολύ σημαντικό, αλλά ο κόσμος των υπολογιστών δεν είναι πειστεί ακόμα αρκετά.

Αυτοί που αμφισβητούσαν

Η μεγάλη φιλοδοξία του Gates και του Allen ήταν να κατασκευάσουν τον δικό τους προσωπικό υπολογιστή που θα ήταν τόσο μικρός, έτσι ώστε να μπορεί να έχει έναν κάθε σπίτι και κάθε οθόνη. Τη δεκαετία του 70, αυτό ήταν κάτι απίστευτο ακόμα, καθώς οι προσωπικοί υπολογιστές ήταν γιγάντια μηχανήματα, είχαν το μέγεθος ενός δωματίου.

Επίσης ήταν εξαιρετικά ακριβοί, και κανένας δεν μπορούσε οικονομικά να έχει τον δικό του υπολογιστή, μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και η κυβέρνηση. Οι άνθρωποι γέλαγαν με το όνειρο των νέων αυτών, αλλά εκείνοι δεν άκουγαν κανέναν – και επρόκειτο να γράψουν ιστορία.

Tεράστια επιτυχία

Η Microsoft απέκτησε πολύ γρήγορα μεγάλη φήμη ως εταιρεία, λόγω των προσηλωμένων και καινοτόμων δημιουργών της. Το 1979, ο Gates και Allen μετέφεραν την έδρα από το Albuquerque στο Bellevue της Washington. Η εταιρεία απογειώθηκε γρήγορα – το 1980, αδειοδότησαν ένα από τα λειτουργικά τους συστήματα, το MS-DOS, στον γίγαντα του τομέα, την IBM.

Ο Gates και ο Allen δεν είχαν έφεση μόνο στα υπολογιστικά συστήματα. Έκαναν το εξαιρετικά έξυπνο βήμα του να διατηρήσουν το σύστημα και σε άλλες εταιρείες – δηλαδή ήταν ελεύθεροι να συνεχίσουν την κατάκτηση του κόσμου των υπολογιστών.

Δαγκώνοντας το μήλο

Περίπου την ίδια εποχή, ο Gates εργαζόταν σε κάποια έργα με τον Steve Jobs, τον δημιουργό της Apple. Ο Gates συνέκρινε τις οπτικές διεπαφές της Apple και της Microsoft και έφτασε στο συμπέρασμα πως οι γραφικές οθόνες της Apple ήταν πιο φιλικές προς τον χρήστη.

Το κείμενο και οι εικόνες μπορούσαν να προβληθούν μαζί και τροφοδοτούνταν από τη χρήση του ποντικιού, ήταν εύκολο στη χρήση σε σχέση με το MS-DOS που βασίζεται στο πληκτρολόγιο. Εμπνευσμένος από τη φιλική προς το χρήστη και γραφική οθόνη της Apple, ο Gates άρχισε να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τα σχέδιά του για τη Microsoft.

Δημιουργώντας τα Windows Up

Ο Gates θα έδειχνε τις ικανότητές του και σε έναν άλλον τομέα – τη διαφήμιση. Ήξερε πως οι χρήστες θα προτιμούσαν την διεπαφή γραφικών της Apple, αλλά και το ότι θα χρειαζόταν πολύς καιρός μέχρι να μπορέσει η Microsoft να προσφέρει το ίδιο πράγμα στους πελάτες της.

Ο Gates ξεκίνησε μία διαφημιστική εκστρατεία για το νέο σύστημα της Microsoft που βρισκόταν στο στάδιο της δημιουργίας. Ονόμασε το σύστημα “Windows”, και ήξερε πως θα είχε μεγάλη επιτυχία. Υπήρχε μονάδα ένα πρόβλημα – δεν δημιουργούσαν ακόμα κανένα τέτοιο σύστημα.

Φίλοι και εχθροί

Ο Bill Gates και ο Steve Jobs έγιναν και οι δύο τεράστια ονόματα στον κόσμο των υπολογιστών. Η παράλληλη επιτυχία τους έκανε τον κόσμο να πιστεύει πως υπήρχε έχθρα μεταξύ τους. Είναι αλήθεια πως υπήρχε μία μικρή, αλλά ο Gates αποκάλυψε πως στην πραγματικότητα ήταν φίλοι.

“Ο Steve και εγώ επικοινωνούμε συχνά”, είπε σε μία συνέντευξη στο Rolling Stone. “Είχαμε μερικές καλές συζητήσεις μέσα στα χρόνια, για τις γυναίκες, τη ζωή, για την τεχνολογία που πετύχαμε και εκείνη που θέλουμε να πετύχουμε”.

Κατακτώντας τον κόσμο

Μέχρι το 1983, η μικρή εταιρεία του Gates και του Allen είχε απλωθεί σε όλον τον κόσμο. Η Microsoft ήταν πραγματικά μια παγκόσμια εταιρεία και είχε γραφεία σε χώρες από την Αγγλία μέχρι την Ιαπωνία.

Πλέον, η Microsoft έχει πάνω από το 30% των υπολογιστών παγκοσμίως να τρέχουν το δικό της λογισμικό. Εκείνη λοιπόν τη στιγμή, στο αποκορύφωμα της επιτυχίας τους, ο Allen ανακοίνωσε την παραίτησή του από την εταιρεία για προσωπικούς λόγους.

Ανοιχτά παράθυρα

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη ανακοίνωση του Gates για την ανάπτυξη των Windows, το πρόγραμμα ξεκίνησε τελικά το Νοέμβριο του 1985. Ακολούθησε το 1989 το Microsoft Office, το οποίο περιείχε εφαρμογές όπως το Microsoft Word και το Microsoft Excel.

Ειδικά το Microsoft Excel ήταν καινοτόμο για την εποχή του, καθώς ήταν το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων που επέτρεπε στον χρήστη να επεξεργαστεί και να προσαρμόσει την εμφάνιση των δεδομένων. Σήμερα, τα Windows και το Microsoft Office χρησιμοποιούνται από πάνω από 1 δις χρήστες ανά τον κόσμο.

Windows 95

Τα Windows 95 κυκλοφόρησαν το 1995 και ήταν πολύ πιο προχωρημένο σύστημα λογισμικού σε σχέση με τα προηγούμενα. Ορισμένα στοιχεία που είδαμε για πρώτη φορά στα Windows 95 επρόκειτο να καθορίσουν τα Windows για πάντα, όπως το κουμπί εκκίνησης και η γραμμή εργασιών.

“Αν δείτε τα Windows 95, έγινε ένα κβαντικό άλμα ως προς την τεχνολογική ικανότητα και σταθερότητα”, δήλωσε ο Neil MacDonald, αναλυτής της τεχνολογικής έρευνας και της συμβουλευτικής εταιρείας Gartner. Ακόμα και σήμερα, τα Windows 95 θεωρούνται μία από τις σπουδαιότερες δημιουργίες του 20ου αιώνα.

Το τελικό παιχνίδι

Έχοντας κατακτήσει τον κόσμο του λογισμικού, φάνηκε ότι η Microsoft δεν μπορούσε να κατακτήσει κι άλλες κορυφές. Ωστόσο, αυτό ήταν πριν από το ντεμπούτο του πλέον μυθικού συστήματος παιχνιδιών, Xbox, το 2001.

Το 2019, τα έσοδα από τις παγκόσμιες πωλήσεις του Xbox ήταν το ασύλληπτο ποσό των 11,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα εκπληκτικό ποσό, αλλά αν το δούμε πιο γενικά, αυτό είναι λιγότερο από το 10% των συνολικών εσόδων της Microsoft.

Το τέλος μιας εποχής

Το 2000, ο Gates ανακοίνωσε πως θα αποχωρούσε από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Επιβεβαίωσε πως θα συνέχισε να είναι βασικός αρχιτέκτονας λογισμικού, αλλά ο ρόλος του CEO θα πήγαινε στον Steve Ballmer.

Ο Ballmer ήταν πολύ καλός φίλος του Gates, καθώς ήταν συμφοιτητές στο Χάρβαρντ και δούλευε ήδη στην Microsoft για πολλά χρόνια. Ήταν το τέλος μιας εποχής για τον Gates, αλλά το μέλλον του επιφύλασσε πολλές ακόμα περιπέτειες.

Πολλές αλλαγές

Για τα οκτώ χρόνια που ακολούθησαν, ο Gates παρέμεινε στη Microsoft ως ο επικεφαλής αρχιτέκτονας λογισμικού, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την εταιρεία και αποφέροντας πολλά δις δολάρια. Το 2008, παραιτήθηκε από τη θέση της CSA αλλά παρέμεινε στην ομάδα ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft.

Αργότερα, το 2014, παραιτήθηκε και αυτός από αυτόν τον ρόλο, παραμένοντας στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά σε όχι τόσο σημαντική θέση. Στη συνέχεια έγινε σύμβουλος τεχνολογίας. Όλες αυτές οι αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια οφείλονταν εν μέρει στην επιθυμία του Γκέιτς να επικεντρωθεί στην προσωπική του ζωή και να έχει περισσότερο μια «φυσιολογική» ζωή στο σπίτι του κοντά στην οικογένειά του.Advertisement

Εργασιακή ηθική

Ο Gates πέρασε από αυτές τις θέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Microsoft, προσπαθώντας να μειώσει σταδιακά τον φόρτο εργασίας του. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Gates απέκτησε τη φήμη του πειθαρχικού εργαζόμενου.

Μερικές φορές δουλεύοντας ολονύχτια και 7 μέρες την εβδομάδα. “Δούλευα τα σαββατοκύριακα”, είπε στο BBC. “Δεν έκανα ποτέ διακοπές”. Η εργασιακή του ηθική είχε αποτελέσματα, δημιουργώντας μία από τις σημαντικότερες εταιρείες λογισμικού στον κόσμο.

Καμπάνες γάμου

Ο Gates παντρεύτηκε την σύζυγό του Melinda (από την Γαλλία) το 1994. Εκείνη ήταν επίσης χαρισματική με τους υπολογιστές – το πτυχίο της είναι πάνω στις επιστήμες υπολογιστών.

Στην πραγματικότητα γνωρίστηκαν στη Microsoft, γιατί η French εργαζόταν εκεί τότε. “Ήμουν πρόθυμος και στα είκοσι και στα τριάντα να πω πως η δουλειά μου ήταν το επίκεντρο της ζωής μου”, παραδέχεται ο Gates. “Δεν σκόπευα να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. Αλλά, όταν ήρθε η σωστή στιγμή, ερωτεύτηκα παράφορα”.

Η επόμενη γενιά

Ο Bill και η Melinda Gates είναι πλέον παντρεμένοι εδώ και τριάντα χρόνια, και η δύναμη του γάμου τους αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Σίγουρα είναι δύσκολο να διαχειρίζεσαι μία τόσο μεγάλη εταιρεία, αλλά η γυναίκα του τον κρατά προσγειωμένο και αφοσιωμένο στη δουλειά του.

Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά μαζί – την Τζένιφερ, γεννημένη το 1996, τη Ρόρι, γεννημένη το 1999, και τη Φοίβη, τη μικρότερη, που γεννήθηκε το 2002. Σίγουρα είχαν τα πάντα στη ζωή τους, όπως και όλα τα παιδιά των επιτυχημένων γονέων – αλλά ο Bill και η Melinda Gates προσπάθησαν όσο μπορούσαν να τους δώσουν μια φυσιολογική ζωή.

Πατώντας στη γη

Ο Gates έχει μιλήσει πολλές φορές για το πως δεν επιθυμεί τα παιδιά του να μεγαλώσουν με τόσο πλούτο, αλλά να μπορούν να αντιληφθούν την αξία των χρημάτων και να δουλέψουν για τα προς το ζειν.

Το να κληροδοτήσεις στα παιδιά σου τεράστια χρηματικά ποσά δεν είναι καθόλου καλό”, ανέφερε κάποτε ο Gates σε ένα Q&A στο Reddit. Ο Gates σκοπεύει να αφήσει στα παιδιά του περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια στο καθένα, τα οποία –για τους απλούς θνητούς– σίγουρα χαρακτηρίζονται ως “τεράστια χρηματικά ποσά”, αλλά αν σκεφτούμε πως η περιουσία του είναι σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, είναι μάλλον λίγα!

Το σπίτι των ονείρων

Όμως, η πρόθεση του Gates να κρατήσει τα παιδιά του προσγειωμένα, δεν τον σταμάτησε από το να τα μεγαλώσει σε μία παραμυθένια έπαυλη. Η οικογένεια Gates ζει στο “Xanadu 2.0”, ένα τεράστιο κτήμα με θέα την λίμνη Washington στην Medina της Washington.

Το συγκρότημα απλώνεται πάνω από ένα τεράστιο 66.000 τετραγωνικά πόδια και διαθέτει πολλά τεχνολογικά και αρχιτεκτονικά καινοτομίες. Περιλαμβάνει επίσης τραπεζαρία 1.000μ2 και πισίνα 60 ποδιών με υποβρύχιο μουσικό σύστημα.

Ο γάμος είναι σημαντικός

Όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα από μία ακριβή έπαυλη για να κρατηθεί ζωντανός ένας γάμος. Όσο πλούτο και αν έχει κανείς, η υγιής και δυνατή σχέση είναι το μυστικό.

Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που ο Gates αποφάσισε να μειώσει τη δουλειά του, έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια του. “Είπα, ναι, πρέπει να αλλάξω τις προτεραιότητές μου”, εξήγησε στο BBC. “Και ξέρετε, πάμε αρκετές διακοπές είναι η αλήθεια. Είμαι σίγουρος πως όταν ήμουν 20 θα έβλεπε το τωρινό μου ωράριο και θα σκεφτόμουν πως δεν δουλεύω αρκετά”.

Δίπλα στον άντρα της

Και σίγουρα κάποιες φορές δεν ήταν εύκολο και για την Melinda Gates, να είναι παντρεμένη με έναν από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς επιχειρηματίες του κόσμου. Κάποιες φορές, όλη αυτή η φήμη και οι ώρες εργασίας, και οι άνθρωποι που εξαρτώνται από τον άντρα της, την έκαναν να αισθάνεται πως δεν αντέχει άλλο.

Όπως και να χει, η σύζυγος του Gates έμεινα μαζί του στα εύκολα και τα δύσκολα, και πλέον είναι παντρεμένοι για σχεδόν τριάντα χρόνια. “Η αγάπη, είναι η πιο δυνατή και σημαντική δύναμη που έχουν για να αλλάξουμε τον κόσμο”, έγραψε στο βιβλίο της The Moment of Lift. “Για εμένα, η αγάπη είναι η προσπάθεια του να κάνεις τους άλλους να προχωράνε μπροστά”.

Φιλανθρωπίες

Όπως και με τον γάμο τους, ο Bill και η Melinda Gates ζούνε με τις ίδιες αξίες σε όλους τους τομείς. Και οι δυο τους θέλουν να δίνουν πίσω στον κόσμο, και χρησιμοποιούν τα πλούτη τους για να επηρεάσουν και να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους.

Μαζί ίδρυσαν το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, που έχει στόχο να βοηθήσει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα να βελτιώσει την παγκόσμια υγεία και εκπαίδευση. Το ίδρυμα έχει δωρίσει 47,000 υπολογιστές σε βιβλιοθήκες σε όλη την Αμερική, και χρηματοδότησε τις σπουδές πάνω από 20.000 φοιτητών.

Η αγάπη για τα ταξίδια

Το 2017, ο Gates συνέχισε την αποστολή του να βελτιώσει τις ζωές ανθρώπων από όλον τον κόσμο, και επιστέφτηκε ως μέλος του ιδρύματός του την Τανζανία. “Το ίδρυμα έχει πολλούς συνεργάτες στην Τανζανία αλλά και αλλού, συμπεριλαμβανομένων της GAIN, της UNICEF και το Johns Hopkins University, για να βοηθήσει σε διάφορα ζητήματα υποσίτισης στην χώρα”, έγραψε σε ένα άρθρο του στο CNBC Africa.

“Το ίδρυμα δουλεύει με συνεργάτες σε πάνω από 45 αφρικανικές χώρες για να μειώσει την φτώχεια και να βελτιώσει την υγεία. Κάποιοι από τους βασικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η αγροοικονομία, η παιδική υγεία και σίτιση, ο οικογενειακός προγραμματισμός και οικονομική στήριξη σε άπορους ανθρώπους”.

Bill και TED

Όπως τα πολλά του φιλανθρωπικά έργα και οι δωρεές, ο Gates αρέσκεται στο να δίνει και με έναν άλλο τρόπο – αποτελώντας έμπνευση για πολύ κόσμο. Ο Gates έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες TED όπου μίλησε με πάθος για πολλά ζητήματα.

Κάποια από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε είναι “γιατί το να δίνουμε πλούτο είναι το πιο ικανοποιητικό πράγμα που έχουμε κάνει”, “κουνούπια, ελονοσία και εκπαίδευση”, και “πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού”. Το TED περιέγραψε τον Gates ως “παθιασμένο τεχνολόγο και φοβερό επιχειρηματία… με το δικό τους στυλ στις φιλανθρωπίες και πάθος για την καινοτομία”.

Κοιτώντας προς το μέλλον

Βλέποντας όλες τις απίστευτες καινοτομίες του Bill Gates ανά τα χρόνια και όσα πέτυχε, πρέπει να αναρωτηθούμε – τί θα κάνει στη συνέχεια; Αν ήταν κάποιος άλλος, θα μπορούσαμε να πούμε πως απλά θα έβγαινε στη σύνταξη, θα απολάμβανε τον πλούτο και την επιτυχία του, και θα ξεκουραζόταν γιατί το αξίζει!

Αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τον Bill Gates να ξεκουράζεται στο εγγύς μέλλον. Ο θεμέλιος λίθος των υπολογιστών, ο σημαντικός φιλάνθρωπος και οικογενειάρχης είναι μία έμπνευση για όλους μας, και σίγουρα δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει.

Written by 

Related posts

Leave a Comment