Οι ΗΠΑ αναστέλλουν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson λόγω περιστατικών θρομβώσεων

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) της χώρας ζήτησαν από τις πολιτείες την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, για προληπτικού λόγους, καθώς έξι άνθρωποι στις ΗΠΑ οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα ανέπτυξαν σπάνιες μορφές θρομβώσεων.

Και τα έξι πρόσωπα που αντιμετώπισαν πρόβλημα μετά τον εμβολιασμό είναι γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών, ενώ τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μεταξύ 6 και 13 ημερών μετά τον εμβολιασμό τους, με βάση την ανακοίνωση των δύο οργανισμών. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και μια δεύτερη, στη Νεμπράσκα, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους του χώρου της υγείας.

Η μια περίπτωση καταγράφηκε στη διάρκεια κλινικής δοκιμής πριν από την έγκριση του εμβολίου. Τρεις περιπτώσεις με παρενέργειες καταγράφηκαν κατά την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων (CDC), ένας βασικός λόγος για την παύση είναι διότι η θεραπεία που συνήθως δίνεται στα περιστατικά θρομβώσεων και συγκεκριμένα το αντιπηκτικό φάρμακο ηπαρίνη, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί επικίνδυνο και πρέπει τα περιστατικά αυτά να αντιμετωπιστούν διαφορετικά.

Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ ακόμη 9 εκατ. δόσεις έχουν αποσταλεί στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των CDC.

Πρόκειται για σύσταση και όχι εντολή προς τις πολιτειακές αρχές, ωστόσο στα κέντρα εμβολιασμού που διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson σταματούν άμεσα, σε μια κίνηση που σημαίνει ισχυρή σύσταση και προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών.

Επιστήμονες της FDA και των CDC θα εξετάσουν από κοινού τη σύνδεση των περιστατικών με το εμβόλιο και θα αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν την άδεια για εμβολιασμό όλων των ηλικιών ή θα θέσουν ηλιακιακούς περιορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα ζητήματα – πάλι σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών – έχουν υπάρξει στην Ευρώπη με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο είναι παραπλήσιας τεχνολογίας με εκείνο της J&J.

Τα περισσότερα εμβόλια των οποίων γίνεται χρήση στις ΗΠΑ είναι εκείνα της νέας τεχνολογίας mRNA των Pfizer-BioNTech και Moderna, οι οποίες παραδίδουν αθροιστικά άνω των 23 εκατ. δόσεων την εβδομάδα στη χώρα.

Το πλεονέκτημα του εμβολίου της Johnson είναι ότι είναι μονοδοσικό, σε αντίθεση με όλα τα μέχρι σήμερα εγκεκριμένα ανά τον κόσμο, που χορηγούνται σε δύο δόσεις, ενώ διατηρείται και σε θερμοκρασία ψυγείου, διευκολύνοντας τη χρήση του σε απομακρυσμένες περιοχές με φτωχές υποδομές συντήρησης.

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της J&J αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές, η μετοχή της Johnson&Johnson υποχωρούσε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος κατά 2,7%.

Written by 

Related posts

Leave a Comment