Νέος Πτωχευτικός Κώδικας – Μια σκληρή αντικοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης.

Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα της Νέας Δημοκρατίας, που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουνίου, δεν υπάρχει πια καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, για κανένα οφειλέτη.

Πριν καλά καλά λοιπόν αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά από ένα παρατεταμένο και αναποτελεσματικό lockdown, με τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί κάτι που δεν τόλμησε ούτε να σκεφτεί να κάνει πράξη καμία μνημονιακή Κυβέρνηση. Καταργεί την προστασία πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, δίνοντας το δικαίωμα στον δανειστή να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση πλειστηριασμού.

Με το νέο πτωχευτικό κώδικα, πρώτη φορά στα νομικά χρονικά της χώρας μας εισάγεται η πτώχευση φυσικού προσώπου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως το σύνολο των οφειλετών δηλαδή μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν, ρευστοποιείται η περιουσία τους και παρακρατείται ένα σημαντικό μέρος από το εισόδημά τους. Ακόμα και οι ευάλωτοι οφειλέτες χάνουν το σπίτι τους και παύουν να είναι ιδιοκτήτες. Θα μπορούν μόνο να το νοικιάζουν και μετά από 12 χρόνια, αν είναι συνεπείς και πληρώνουν το νοίκι, να το αγοράσουν ξανά από την αρχή, σαν να μην έχουν πληρώσει τίποτα πριν.

Ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε, όχι για ένα εργαλείο δεύτερης ευκαιρίας όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, αλλά για ένα εργαλείο εκβιαστικής αρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας και δημιουργίας μιας τάξης νεόπτωχων, βορά στα συμφέροντα μια ολιγάριθμης οικονομικής ελίτ.

Από κει δηλαδή που προεκλογικά η ΝΔ παρουσιαζόταν ως ο προστάτης και σωτήρας της μεσαίας τάξης, μετεκλογικά έδειξε το αληθινό της πρόσωπο και μετατρέπεται σε δήμιό της.

Από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. εξέφρασε την πλήρη και κάθετη αντίθεσή του με το νέο πτωχευτικό κώδικα και την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πρότεινε ρύθμιση του ιδιωτικού πανδημικού χρέους με γενναία μάλιστα διαγραφή μεγάλου μέρους του, ώστε και η οικονομία να μην διαλυθεί, αλλά και η κοινωνία να μείνει όρθια. Δυστυχώς όμως τίποτα απ’ όσα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην πιο ανάλγητη κυβέρνηση που πέρασε απ’ τη χώρα.

Κλείνοντας να επισημάνουμε πως, αυτή η επιλογή της Κυβέρνησης και μάλιστα σε αυτή τη χρονική στιγμή που μαστίζεται η χώρα μας από την πανδημία έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες των τραπεζών – που φυσικά θα πληρώνονται σε χρήμα και όχι σε ρεπό όπως προβλέπει για τους εργαζόμενους του νομοσχέδιο Χατζηδάκη – και όχι στις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η Νέα Δημοκρατία, υλοποιώντας πιστά την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα της, νομοθετεί με γνώμονα το συμφέρον των λίγων και ισχυρών, φτιάχνοντας νόμους, εκδικητικούς για τους πολίτες και καταστροφικούς για την κοινωνία.

Written by 

Related posts

Leave a Comment