Θρεπτικά smoothies: Η ενέργεια και όλες οι βιταμίνες που χρειάζεσαι σε ένα ποτήρι

Είναι δροσερά και γευστικά, προσφέρουν ενέργεια, τόνωση και πολλά θρεπτικά συστατικά.  Ο λόγος για τα smoothies φρούτων/ λαχανικών με γάλα ή γιαούρτι, που έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνοντας αμέτρητες συνταγές και συνδυασμούς υλικών. Αποτελούν πολύ πρακτικές επιλογές ώστε γρήγορα και εύκολα, μέσα σε ένα μόλις ποτήρι να πάρουμε την ενέργεια και τις βιταμίνες που θα αντιστοιχούσαν σε ένα γεύμα. Παράλληλα, αποτελούν έναν έξυπνο τρόπο να εντάξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών αλλά και των μεγάλων.

smoothie

Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν και να δούμε τι μας προσφέρουν αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα φτιάχνουμε ή όταν τα επιλέγουμε.

Τα συστατικά των smoothies

Βασικά συστατικά για να φτιαχτεί ένα smoothie είναι συνήθως φρούτα ή/και λαχανικά και γάλα ή γιαούρτι. Από εκεί και πέρα μπορούμε να προσθέσουμε μια πληθώρα υλικών όπως μέλι, ταχίνι, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά όπως η κανέλλα, πρόσθετα ροφήματα όπως το πράσινο τσάι και πολλά άλλα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα έναν εξαιρετικό συνδυασμό πολλών θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Ποια είναι όμως τα πιο σημαντικά από αυτά;

Ενέργεια

Τα φρούτα και τα λαχανικά που θα περιέχει το smoothie μαζί με τους υδατάνθρακες που περιέχει το γάλα ή το γιαούρτι αποτελούν φυσικές πηγές ενέργειας. Από εκεί και πέρα ανάλογα με την ώρα ή τη λειτουργικότητα του ροφήματος μπορούμε να προσδώσουμε έξτρα ενέργεια προσθέτοντας φυσικά σάκχαρα μέσα από πηγές όπως το μέλι, το ταχίνι με μέλι, αποξηραμένα φρούτα κ.α.

Πρωτεΐνη

Το γάλα και το γιαούρτι εμπεριέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού μας  συστήματος και όχι μόνο. Αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε πρωτεϊνικά ακόμη περισσότερο το smoothie μας μπορούμε να προσθέσουμε βρώμη καθώς επίσης και ξηρούς καρπούς. Για τους πιο «γυμναστηριακούς» μπορεί να προστεθεί και ένα scoop από τη σκόνη πρωτεΐνης που μπορεί να λαμβάνουν μετά την προπόνησή τους.

smoothie

Written by 

Related posts

Leave a Comment