Η 4η εβδομάδα της Σαρακοστής στη Μητρόπολη Χαλκίδας

Κατά την τέταρτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος τελέσθηκαν όλες οι ιερές ακολουθίες της κατανυκτικής αυτής περιόδου, έστω και κεκλεισμένων των θυρών ή με περιορισμένη συμμετοχή πιστών κατά τόπους, εξαιτίας της ισχύος των μέτρων προς αποφυγήν διασποράς του κορωνοϊού (covid-19).

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, λόγω της παραμονής του μεγαλυτέρου μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας σε επίπεδο πολύ υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, συμμετείχε στις ιερές ακολουθίες που τελέσθηκαν στον ιστορικό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος.

Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης 7 Απριλίου 2021, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο και με τη συμμετοχή του προϊσταμένου της Ενορίας Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη, τέλεσε την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο κατ’ αυτήν.

Την ιερά υμνωδία διηκόνησαν ο δευτερεύων Εφημέριος της Ενορίας Οικον. Ιωάννης Φαφούτης και ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Κωνσταντίνος Σιάνος και με την φροντίδα εθελοντών Ενοριτών η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία προβλήθηκε από το διαδικτυακό κανάλι της Ενορίας https://www.youtube.com/watch?v=ofQ6WYp-LFw

Το απόγευμα της Παρασκευής 9 Απριλίου 2021, τελέσθηκε η ιερά ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου και ο Σεβασμιώτατος κ Χρυσόστομος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο κατ’ αυτήν την ιερά ακολουθία: https://www.youtube.com/watch?v=t_lvFHfaNXs

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών 11 Απριλίου 2021, ημέρα μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου και συγγραφέως της Κλίμακος, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας, με συλλειτουργούς τον Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη-προϊστάμενο της Ενορίας και τον συνεφημέριό του Οικον. Ιωάννη Φαφούτη και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναπτύσσοντας ερμηνευτικά το περιεχόμενο της διατεταγμένης ευαγγελικής περικοπής (Μάρκ. 9, 17-31) και επισημαίνοντας τη ανάγκη να αποτασσόμαστε τον σατανά, εφόσον επιθυμούμε να ζούμε εν Χριστώ και σε Εκείνον να στηρίζουμε την ελπίδα μας να κληρονομήσουμε την ουράνια πατρίδα μας. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι κατάλληλος καθοδηγητής μας σε αυτή την πορείας είναι ο σήμερα τιμώμενος Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος, ο οποίος μας παραθέτει, βήμα-βήμα, το σωστό βάδισμα αυτής της πορείας μέσα από το σύγγραμμά του, αλλά και ο, επίσης σήμερα τιμώμενος, άγιος, «πιστός ιερέας και μάρτυρας» (Αποκ. Ιωάν. 2′ 13) Αντίπας Επίσκοπος Περγάμου, μέσα από τον βίο και το μαρτύριό του μας διδάσκει πώς να τρέχουμε πίσω από τον αληθινό μας ευεργέτη, τον Χριστό.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν ο Πρωτοψάλτης και ο Λαμπαδάριος της Ενορίας κ. Κωνσταντίνος Σιάνος και κ. Νικόλαος Βαβίλης, ενώ το σύνολο των ιερών ακολουθιών προβλήθηκε ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι της Ενορίας https://www.youtube.com/watch?v=B8vRJa1uYi8

Αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδος όπου τελέσθηκε η Δοξολογία επί τη επετείω της απελευθερώσεως της Ευβοίας (7 Απριλίου 1833), παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και των Φορέων του Τόπου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομοςχοροστάτησε στον Ε΄ Κατανυκτικό Εσπερινό, κατά την οποία έψαλλαν θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης και ο Λαμπαδάριος του Ενοριακού Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος κ. Γεώργιος Καραγκούνης και κ. Ιωάννης Δέδες.

Ομιλητής του Εσπερινού ήταν ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, ο οποίος αναπτύσσοντας το θέμα: «Κατάκτηση αυτογνωσίας μέσα από την Κλίμακα του Οσίου Ιωάννου» περιέγραψε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα την πορεία προς την αυτογνωσία μέσα από τους σταθμούς των αρετών, που οφείλουν οι χριστιανοί να καλλιεργούν στη ζωή τους, σύμφωνα με την ασκητική διδασκαλία του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος:  https://www.youtube.com/watch?v=QiG_utqO2k8

Όλες οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm) και το κανάλι του στο Youtube https://www.youtube.com/channel/UC2c2I8iUUihNqCjYnwSdhng

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΙΕΡΕΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΜΙΧΑΗΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος το απόγευμα της Κυριακής 11 Απριλίου 2021, λίγο πριν την απόλυση του Ε΄ Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος και μη δυνηθείς  -λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας του στην Δοξολογία για την απελευθέρωσης της Ευβοίας αλλά και των ισχυόντων μέτρων περιορισμού προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού- να μεταβεί στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Ενορίας Θεολόγου Διρφύων, όπου ετελέσθη η νεκρώσιμος ακολουθία της κηδείας του μακαριστού Ιερέως Χαραλάμπους Μιχαήλ, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιερέως. Μάλιστα, πριν το Τρισάγιο, αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το έργο του μακαριστού π. Χαραλάμπους λέγοντας ότι υπηρέτησε την Ιερά μας Μητρόπολη επί τριάκοντα έτη, ως Εφημέριος στις Ενορίες Πούρνου και Θεολόγο, υπήρξε καλός οικογενειάρχης με καλά παιδιά και καλός Ιερέας, ο οποίος με απλότητα και αγάπη υπηρέτησε την χωρίς ουδέποτε να δημιούργησε πρόβλημα και δυσκολία και να μας αξιώσει ο Θεός να τελέσουμε το μνημόσυνο του.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι το Σαρανταλείτουργο που είθισται στην τοπική μας Εκκλησία να τελείται μετά την εκδημία ενός Ιερέως, θα τελεσθεί μετά το Πάσχα, αφού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν τελούνται Θείες Λειτουργίες τις καθημερινές.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού π. Χαραλάμπους εν χώρα ζώντων και της παραστάσεώς του στο ουράνιο θυσιαστήριο, η μνήμη του να είναι αιωνία και η ευχή του μαζί μας.

Written by 

Related posts

Leave a Comment