Η κυβέρνηση προχωράει σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών: Απόλυτο αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο μέτρο ύστερα από την μικρή ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην έκκληση για ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας

Με τις λίστες των ιδιωτών γιατρών που θα επιστρατευτούν να είναι έτοιμες και την απάντηση των ίδιων ότι αναμένουν το χαρτί, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η επιστράτευση είναι δεδομένη, εκτός εξαιρετικού απροόπτου. Αν και όπως φαίνεται η επιστράτευση δεν ήταν ο τρόπος που ήθελε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στη «μάχη» κατά του κορονοϊού, τελικά οδεύουμε ολοταχώς προς αυτή.

Το αδιέξοδο, όπως χαρακτήρισε στην σκληρή ανακοίνωσή του και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι δεδομένο, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δε δείχνει να κάνει πίσω.  Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ξεκαθάρισε με διευκρίνησή του ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΠΙΣ και ουσιαστικά διαχώρισε τη θέση του, δείχνοντας έτσι πως υπάρχει διαφωνία και μεταξύ των γιατρών.

«Ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης. Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» αναφέρει ο ΠΙΣ, ενώ Κυριάκος Μητσοτάκηςσε συνέντευξή του τόνισε: «Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω».

Ετσι η Δευτέρα (22/03) φαίνεται να είναι μία ιδιαίτερα καθοριστική ημέρα. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιρειών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας (στις 10:00) με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ωστόσο το κλίμα όπως προαναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα βαρύ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Open ΤV, ξεκαθάρισε ότι οι «γιατροί περιμένουν πλέον το χαρτί», ενώ απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει στο αν αύριο, Δευτέρα, θα υπάρξουν περισσότερες εθελοντικές δηλώσεις για ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. «Θα προσπαθήσουμε από 60, να γίνουν 70, 80» είπε.  

Νωρίτερα στην εκπομπή «Τώρα, ό,τι συμβαίνει» είχε δηλώσει «αρνούνται οι γιατροί να βοηθήσουν» δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. «Πρώτον, δεν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δεν εργάζονται. Δεύτερον, λειτουργούν ως ανάχωμά προς τα νοσοκομεία και θα υπάρξει μετακίνηση επιπλέον ασθενών προς τα κρατικά νοσοκομεία, αν γίνει επιστράτευση». Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ουσιαστικά ζητήσει 200 ιδιώτες γιατρούς και έως το απόγευμα της Κυριακής είχαν δηλωθεί 60

Συνάντηση με Μητσοτάκη θέλει ο ΠΙΣ

Όπως προαναφέρθηκε σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σχετικά με την επερχόμενη επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία στη «μάχη» κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα κάνει λόγο «για αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκαν από τη στάση του υπουργείου Υγείας», ενώ στην ανακοίνωση γίνεται έντονη κριτική στον, υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια «αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ» αναφέρεται, θέτοντας ωστόσο όρους, ενώ ζητούν και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο ΠΙΣ: «Η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο την συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος.

Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε.
Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται.

Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά.

Εντούτοις. ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης. Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κατόπιν αυτού και προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση από τον υπουργό Υγείας μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής».

Written by 

Related posts

Leave a Comment