Η ακρίβεια σαρώνει τα εισοδήματα των πολιτών.

Στις μέρες μας, το γνωστό απόφθεγμα του αρχαίου  Έλληνα τραγικού, Σοφοκλή ”ενός κακού μύρια έπονται” είναι ιδιαίτερα επίκαιρο αφού: Μετά από ενάμιση χρόνο συνεχιζόμενης πανδημίας, των πρόσφατων πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών, τώρα έχουμε και επιπλέον τον ”εφιάλτη” της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, αποτελώντας ένα εκρηκτικό ”κοκτέιλ” για την πολύπαθη κοινωνία μας.

Το κύμα ακρίβειας που ήδη έχει ξεκινήσει, με την εκτόξευση τιμών σε βασικές κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, θα σημάνει έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες των τελευταίων ετών για τα ευάλωτα νοικοκυριάκαι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σπρώχνοντας προς την φτωχοποίηση τους.

Πάνω από 100% η αύξηση στο φυσικό αέριο, 50% αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Στα super market οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα και οι αυξήσεις θα έχουν συνέχεια.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού αγνόησε επιδεικτικά την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ την ώρα της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, δίνοντας ψίχουλα στα νοικοκυριά με πενιχρά επιδόματα θέρμανσης, που δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες. Και βέβαια ευχήθηκε το φαινόμενο να είναι παροδικό, ενημερώνοντας τους πολίτες ότι θα επιβαρυνθούν με το κόστος των εκρηκτικών αυξήσεων αλλά ίσως να το πληρώσουν σε δόσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το σοβαρότατο αυτό θέμα κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη.
  • Αναστολή του Φόρου Κατανάλωσης σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Πάγωμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
  • Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερα νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η εισοδηματική ενίσχυση των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων με:

  • Την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Τη διαγραφή μέρους των χρεών της πανδημίας και ρύθμιση σε 120 δόσεις για τα υπόλοιπα.

Αυτό θα ήταν ένα σχέδιο προστασίας της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση όμως, σταθερή στον ιδεολογικό προσανατολισμό της, έχει επιλέξει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ελαχίστων ισχυρών και γι’ αυτό είναι επικίνδυνη για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Οι τεχνικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης που διαθέτει, δε θα μπορέσουν να καλύψουν τη σκληρή πραγματικότητα που θα βιώσει η κοινωνία από το κύμα ακρίβειας που έρχεται και δε θα μοιάζει με τίποτε απ’ όσα έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια.

Written by 

Related posts

Leave a Comment