Επιστολή της Δημάρχου Χαλκιδέων στον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια και τη Σκύρο

Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, απέστειλε σήμερα, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, αιτούμενη την μη εγκατάσταση περαιτέρω ανεμογεννητριών στα νησιά της Εύβοιας και της Σκύρου.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

με χαρά πληροφορήθηκα την πρόσφατη έκκλησή σας προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σχετικά με την αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Β. Εύβοιας. Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, σκοπεύετε να προβείτε και σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Με την παρούσα, θέλω να θέσω υπ’ όψιν σας το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, το νησί της Εύβοιας δηλαδή, έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα επανειλημμένως.

Όπως γνωρίζετε, τον Αύγουστο του 2020 στον Δήμο Χαλκιδέων, όπως και στον όμορο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων, είχαμε τεράστιες φυσικές καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Κάθε καλοκαίρι δε, η Εύβοια, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, πλήττεται από πυρκαγιές. Επιπλέον η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας με ένα οδικό δίκτυο, το οποίο όπως είναι σε όλους γνωστό υποβαθμίζει και εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Ακριβώς λόγω της νησιωτικότητας αυτής, ειδικά ως προς τη γεωμορφολογία του νησιού της Εύβοιας και της νήσου Σκύρου, όλοι οι Δήμοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους, επηρεαζόμενοι ο ένας από τον άλλον, όπως στη λειτουργικότητά τους, την οικονομική, εμπορική και τουριστική τους ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι ο επισκέπτης της Εύβοιας και της Σκύρου περνάει από τον Δήμο μας για να μεταβεί σε οποιοδήποτε τμήμα της. Οι κάτοικοι περιορίζονται κυρίως στην εσωτερική μετανάστευση εντός του νησιού και ιδιαιτέρως για την αναζήτηση εργασίας. Επιπλέον σημειώνουμε ότι όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε περαιτέρω εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα χωρικά όρια αρμοδιότητάς τους.

Τέλος η Εύβοια ήδη παράγει πάνω από το 40% της αιολικής ενέργειας της χώρας, έχοντας μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων και μάλιστα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, σε δασικές, με μεγάλη βιοποικιλότητα περιοχές, οι οποίες πρέπει να προστατευθούν.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, σας ζητώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην εγκατασταθούν περαιτέρω ανεμογεννήτριες στα νησιά της Εύβοιας και της Σκύρου, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ανάπτυξη ενός τόπου, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα.».

Written by 

Related posts

Leave a Comment