Επίθεση με βιτριόλι: «Η Ιωάννα καιγόταν στους 400 βαθμούς – Οι πρώτες πλύσεις στο φαρμακείο τη βοήθησαν…»

Ο πλαστικός χειρουργός Πέτρος Δημοβέλης, ήταν ο επόμενος μάρτυρας στην τρίτη μέρα της εκδίκασης της φριχτής υπόθεσης της επίθεσης με το βιτριόλι, με θύμα την Ιωάννα Παλιοσπύρου και δράστη την Έφη Κακαράντζουλα.

Ο κ. Πέτρος Δημοβέλης κατά την έξοδό του από την αίθουσα του δικαστηρίου δήλωσε: «Ήταν τυχερή μέσα στην ατυχία της διότι γειτνίαζε το νοσοκομείο με τον τόπο του ατυχήματος. Στο νοσοκομείο μας χτύπησε αμέσως συναγερμός και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το καδριογενές σοκ και το νευρογενές σοκ. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, σε όλη την καριέρα μου έχω δει μόνο τρία χημικά εγκαύματα με βιτριόλι. Στο επτάμηνο που πέρασε μετά οι επιπλοκές ήταν πάρα πολλές. Οι πρώτες πλύσεις που της έγιναν στο φαρμακείο βοήθησαν αρκετά, διότι η θερμότητα η οποία αναπτύχθηκε άγγιζε τους 400 βαθμούς. Οι πρώτες πλύσεις την έριξαν γύρω στους 300 βαθμούς και μετά εμείς στο νοσοκομείο καταφέραμε να το ρίξουμε στους 50 με 100».

«Προσπαθούσαμε να αποφύγουμε το ολιγαιμικό σοκ»

Νωρίτερα κατέθεσε η Μαρία Καλοφώνου, διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής του Θριάσιου νοσοκομείου όπου και διεκομίσθη η Ιωάννα Παλιοσπύρου αμέσως μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε τον Μάιο του 2020. Η κυρία Καλοφώνου, η οποία παρακολουθεί την Ιωάννα σχεδόν από την πρώτη στιγμή της επίθεσης γιατρός ήταν κάθετη ότι η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από την ποσότητα του καυστικού υγρού που δέχθηκε.

«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται δύο με τρία 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες».

Η γιατρός αναφέρθηκε εκτενώς στα βαθιά εγκαύματα που υπέστη η Ιωάννα. «Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

«Είχε δύο σηπτικά επεισόδια»

Η πλαστική χειρουργός ανέφερε πως τα πρώτα χειρουργεία κρατούσαν 4-5 ώρες και πως σε αυτά είχε κινδυνέψει και ο οφθαλμός της Ιωάννας.

«Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε. Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα στο χειρουργείο ζήτησα να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Καλοφώνου.

Η μάρτυρας ρωτήθηκε για το εάν η επίθεση με το καυστικό υγρό θα μπορούσε να σκοτώσει το θύμα: «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωής» είπε η κυρία Καλοφώνου και συμπλήρωσε: «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».

«Μεγάλος ο όγκος του υγρού που δέχθηκε»

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και τρέχει από το τριχωτό της κεφαλής, στο θώρακα, σε μεγάλο μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε έφτασε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Η γιατρός εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτήρια». «Απορώ πως βρήκε τη δύναμη η Ιωάννα από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε» και συμπλήρωσε: «Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

Η 36χρονη κατηγορούμενη Εφη Κακαράντζουλα μετήχθη κανονικά από τις φυλακές Κορυδαλλού στο δικαστήριο. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου και η δράστις συναντήθηκαν ξανά στη δικαστική αίθουσα χωρίς αυτή τη φορά να ανταλλάξουν ούτε ένα βλέμμα.

Η κατηγορούμενη μπήκε από την άκρη της αίθουσας, κοιτώντας ευθεία και κάθισε στη θέση της. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου καθόταν ήδη στην θέση της και δεν έστρεψε το κεφάλι της προς την πλευρά της κατηγορούμενης.

Written by 

Related posts

Leave a Comment