Δραστηριότητα: 15 Ιδέες για παιχνίδι σε γονείς και εκπαιδευτικούς εν μέσω καραντίνας!

1.Παντομίμα

Κάνουμε κινήσεις και τα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν τι είμαστε (ιδιότητα) ή τι κάνουμε (δραστηριότητα). Αρχικά, παρουσιάζουμε το παιχνίδι (π.χ. κάνουμε ότι χτενίζουμε τα μαλλιάς μας ή ότι βουρτσίζουμε τα δόντια μας) και αφού τα παιδιά το κατανοήσουν μπορούν να αναλάβουν κι αυτά ενεργό ρόλο κάνοντας το καθένα ξεχωριστά τις δικές του κινήσεις.

2.Memory card

Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες ή κάρτες που έχουμε φτιάξει, τους αφήνουμε για λίγο χρονικό διάστημα (περίπου 20 δευτερόλεπτα) να τις παρατηρήσουν και έπειτα κάνουμε ερωτήσεις π.χ. τι χρώμα έχει το αυτοκίνητο;, ή πόσες καρέκλες είδατε; κ.ο.κ. Αυτό το παιχνίδι μπορείτε να το παίξετε είτε ατομικά είτε χωρίζοντας τα παιδιά σε ομάδες και φυσικά σημειώνοντας πόντους για κάθε σωστή απάντηση. Οι ερωτήσεις θα πρέπει να είναι εύκολες και τα παιδιά να απαντούν όσο πιο γρήγορα μπορούν αφού φυσικά τους δώσουμε τον λόγο ή έχουμε καθορίσει τη σειρά τους από πριν.

3.Κρυμμένος θησαυρός

Το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών! Παίρνουμε ένα κουτί ή μία κάλτσα και κρύβουμε μέσα ένα παιχνίδι, μία λιχουδιά, οτιδήποτε μπορεί να έχετε στο σπίτι. Δίνουμε στα παιδιά ένα χαρακτηριστικό στοιχείο π.χ. βρείτε αυτό που κρύψαμε εκεί που βλέπετε τα όνειρα, αφήνετε τα παιδιά να βρουν τον θησαυρό και εσείς να αναδείξετε τον νικητή. Για τους εκπαιδευτικούς το παιχνίδι μπορεί να γίνει και ως εξής: ο εκπαιδευτικός περιγράφει ένα αντικείμενο που διακρίνει από το background κάποιου μαθητή και τα υπόλοιπα παιδιά θα πρέπει να προσπαθήσουν βασιζόμενα στην περιγραφή να βρουν το αντικείμενο. Το παιχνίδι αυτό αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για εξάσκηση στον περιγραφικό λόγο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν επίθετα και να σχηματίσουν περιγραφικές προτάσεις.

4. Κεφάλι – ώμοι – γόνατα – μέση

Το παιχνίδι αυτό μπορεί και να μην τελειώσει ποτέ αλλά πραγματικά είναι τέλειο. Αρχικά, ο εκπαιδευτικός δείχνει τις κινήσεις – κεφάλι, ώμοι, μέση και γόνατα – στα παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι όρθιοι και να φαίνονται τουλάχιστον από τα γόνατα και άνω. Τα παιδιά με γυρισμένη πλάτη στην κάμερα και με το 1,2,3 του εκπαιδευτικού θα πρέπει να γυρίσουν και να διαλέξουν μία από τις 4 κινήσεις. Στόχος του παιχνιδιού είναι να καταφέρουν να κάνουν όλοι τις ίδιες κινήσεις όταν γυρίσουν. Extra tip: Συνοδέψτε κάθε κίνηση με έναν ήχο.

5. Όνομα – ζώο – φυτό – πράγμα

Το κλασικό σε όλους μας παιχνίδι!! Παιδιά που είναι εξοικειωμένα με το μολυβάκι τους, γράφουν σε ένα φύλλο χαρτί τις απαντήσεις τους και στις ανάλογες στήλες! Σε παιδιά μικρότερης ηλικίας το παιχνίδι αυτό μπορεί να γίνει με παραλλαγή – ζητώντας μόνο το όνομα και το πράγμα – και να λένε τις απαντήσεις τους προφορικά.

6. Πες μου τρία..

Πες μου τρία πράγματα που περιέχουν γάλα! Πες μου τρία πράγματα που σιδερώνουμε!! Oι ερωτήσεις είναι άπειρες! Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρονόμετρο αντίστροφης μέτρηση π.χ. 10 δευτερόλεπτα για να το εμπλουτίσετε και να το παίξετε είτε ατομικά ή ομαδικά.

7. Ο αρχηγός λέει

Σε αυτό το παιχνίδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αρχηγός λέει τι να κάνουμε! Το παιχνίδι έχει ως εξής: Αναθέτουμε σε ένα παιδί τον ρόλο του αρχηγού ή μπορούμε και εμείς, είτε σαν γονείς ή εκπαιδευτικοί, να αναλάβουμε τον ρόλο του αρχηγού και κάνουμε κινήσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιγράψουν τα παιδιά π.χ. πιάσε το κεφάλι, χτύπα 3 φορές παλαμάκια. Extra tip το παιχνίδι μπορεί να γίνει και με συνδυασμό κινήσεων.

8. Βρες τις διαφορές στις εικόνες

Άλλο ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας για παιδιά κι όχι μόνο. Δείχνουμε δύο εικόνες ταυτόχρονα με κοινή χρήση οθόνης – η μία εκ των οποίων έχει διαφορές από την άλλη – και τα παιδιά καλούνται να βρουν τις διαφορές! Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές τέτοιες εικόνες.

9. Μάντεψε Ποιος

Με περιγραφικές ερωτήσεις τα παιδιά θα πρέπει σταδιακά να βρουν ποιο παιδί ψάχνουμε κάθε φορά. Το παιχνίδι ξεκινάει με τον εκπαιδευτικό να έχει διαλέξει έναν μαθητή. Οι ερωτήσεις είναι: Έχει ξανθά μαλλιά; ,Φοράει γυαλιά κ.ο.κ. Ο εκπαιδευτικός απαντάει κάθε φορά με ναι ή όχι και έτσι τα παιδιά αποκλείουν κάθε φορά πρόσωπα μέχρι να βρουν τη λύση. 

10. Κάνε αυτό που είπα και όχι αυτό που λέω

Το παιχνίδι αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για εξάσκηση ακουστικής μνήμης. Ο εκπαιδευτικός ή ο γονέας λέει κινήσεις να κάνουν τα παιδιά π.χ. 1η κίνηση: πιάσε το κεφάλι σου, 2η κίνηση: άγγιξε με το δάχτυλό σου την μύτη σου, 3 κίνηση: πιάσε με το αριστερό σου χέρι το δεξί σου αυτί. Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν την προηγούμενη κίνηση και όχι αυτή που λέει ο εκπαιδευτικός σε πραγματικό χρόνο. Στο παράδειγμα που έθεσα παραπάνω δηλαδή τα παιδιά στην 2η κίνηση αντί να αγγίξουν με το δάχτυλό τους τη μύτη τους, πιάνουν το κεφάλι τους εκτελώντας την 1η κίνηση. Σίγουρα θα μπερδευτούν και θα γελάσετε πολύ!

11. Βάλε το πουκάμισο

Κινητικό παιχνίδι με πολύ γέλιο και μια ευκαιρία για εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας! Τα παιδιά θα χρειαστούν ένα πουκάμισο μόνο. Σε ένα λεπτό καλούνται να φορέσουν το πουκάμισο – πάνω από τα ρούχα τους – και να το κουμπώσουν. Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης. Θα τα καταφέρουν σε ένα λεπτό;

12. Ακούς τι λέω;

Τα παιδιά κλείνουν τα αυτιά τους και εσείς μιλάτε σιγανά μέχρι τα παιδιά να μαντέψουν τι λέτε. Για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως υπάρχει και αυτή η λύση: Κλείστε το μικρόφωνο σας και τα παιδιά θα πρέπει να προσπαθήσουν να μαντέψουν τι τους λέτε! Θα το λατρέψετε!

13. Πετάει, πετάει ;

Κλασσικό και αυτό!! Μόνο που εδώ που έχουμε παραλλαγή και στην ερώτηση πετάει, πετάει π.χ. η μέλισσα, τα παιδιά θα πρέπει να αναπηδήσουν 2 φορές αν ισχύει, ενώ αν δεν ισχύει κάνουν μια στροφή.

14. Ισορρόπησε αν μπορείς

Παίρνουμε ένα βιβλίο και το βάζουμε στο κεφάλι προσπαθώντας όμως να ισορροπήσουμε στο ένα πόδι σαν τον πελεκάνο. Ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα;;;

15. Χέρια – μάγουλο- πλάτη – πόδια

Παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους! Χωριζόμαστε σε ζευγάρια και βάζουμε μουσική, μόλις η μουσική σταματήσει θα πρέπει να ενώσουμε την πρώτη φορά τα χέρια μετά μάγουλο με μάγουλο συνεχίζουμε με πλάτη με πλάτη και μετά τα πόδια. Θα γελάσετε πολύ μικροί και μεγάλοι!

Καλή σας διασκέδαση!!!

Written by 

Related posts

Leave a Comment