Δραστηριότητα: Μικροί σεφ!!

Η μαγειρική αλλά και η προετοιμασία της είναι μια ωραία διαδικασία για να απασχολήσουμε τα παιδιά και να τα κάνουμε δημιουργικά. Φτιάχνοντας το φαγητό, τα παιδιά αναπτύσσουν την λεπτή κινητικότητα και εξασκούνται στη γλώσσα, τα μαθηματικά και σε πολλούς άλλους τομείς.

Πως;

Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον είναι πολύ ωραίο τα παιδιά να φτιάξουν τη λίστα για τα υλικά που θα χρειαστούν. Αυτό είναι ένας έξυπνος τρόπος ώστε τα παιδιά να γράψουν ή να κολλήσουν τα πράγματα της λίστας τους. Ανάλογα με την ηλικία λοιπόν, αν τα παιδιά είναι κοντά στα 3 έτη μπορούν να βρουν εικόνες τροφίμων (από φυλλάδια) και να τα κολλήσουν σε ένα χαρτί. Αν τα παιδιά είναι στα 5 έτη και άνω μπορούν να πάρουν ένα μολύβι και ένα χαρτάκι και να γράψουν απλά και με ωραία γράμματα την λίστα τους. Έτσι οι παραπάνω τομείς που αναφέραμε αναπτύσσονται και στο καλάθι μας προσθέτουμε τον πρώτο πόντο. Για να συλλέξουμε όμως και άλλους πόντους, πάμε στη διαδικασία της παραγωγής του φαγητού.

Προετοιμάζουμε τα υλικά στο χώρο της κουζίνας μας και παρέα με τα παιδιά ξεκινάμε. Με απλές κινήσεις μαθαίνουμε στα παιδιά πως πλάθουμε κουλουράκια, πως φτιάχνουμε σχήματα με την ζύμη και πως προσθέτουμε τα υλικά διαβάζοντας προσεκτικά την συνταγή. Ακόμα με τη ζύμη, μπορούμε να φτιάξουμε γράμματα και έτσι κάνουμε και λίγο μάθημα γλώσσας. Να μην ξεχάσουμε και τα αγαπημένα μας κουπ-πατ που μας βοηθούν να κάνουμε ό,τι σχέδια θέλουμε. Τέλος, με διάφορες συνταγές μαθαίνουμε στα παιδιά μας και τις διατροφικές αξίες των τροφίμων και έτσι με αυτούς τους τρόπους προστίθενται και άλλοι πόντοι στο καλάθι μας.

Αρκετά είπαμε για την μαγειρική, ας πάμε στην πράξη. Τρέχουμε όλοι στην κουζίνα μας να φτιάξουμε δύο συνταγές θρεπτικές, γλυκές και απολαυστικές για μικρούς και μεγάλους σεφ!

Συνταγή1: «Μπισκότα με 3 υλικά»

Υλικά

100 gr μέλι

200 gr βούτυρο

300 gr αλεύρι

Λίγη κανέλα , λίγο γαρύφαλλο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Προαιρετικά

Κακάο, τρούφα, σταγόνες σοκολάτας, χρώμα ζαχαροπλαστικής, smarties (για να γίνει η συνταγή λίγο πιο γλυκιά)

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το μέλι, το αλεύρι, την κανέλα ή το γαρύφαλλο και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Επίσης προσθέτουμε όποια από τα προαιρετικά υλικά θέλουμε. Πλάθουμε τα υλικά έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Συνεχίζουμε πλάθοντας τα μπισκότα σε διάφορα σχήματα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 oC για 10-12 λεπτά.

Tips: Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο για ½ ώρα ώστε να μην τρίβεται.

Συνταγή 2: «Υγιεινά σουβλάκια»

Υλικά

3-4 φρούτα της επιλογής σας

Ξυλάκια για σουβλάκια

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα φρούτα επιλογής, είτε σε κυβάκια, είτε ακανόνιστα και τα περνάμε ένα- ένα στα ξυλάκια. Μπορούμε να βάλουμε διαφορετικά είδη φρούτων σε κάθε ξυλάκι ή να φτιάξουμε όσα φρουτό- σουβλάκια θέλουμε με το ίδιο είδος φρούτου σε κάθε ξυλάκι.

Tips: Αν θέλουμε να είναι δροσερά τα υγιεινά σουβλάκια μπορούμε να τα βάλουμε πριν ή μετά για 1 ώρα στο ψυγείο και τα φρουτό- σουβλάκια μας είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!

Written by 

Related posts

Leave a Comment