Για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Διρφύων – Μεσσαπίων (26/4/21)

Για το θέμα που έθεσε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Σχετικά με τη ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης (9/4/21) συζητήθηκε χθες (26/4/21) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διρφύων – Μεσσαπίων οι προτάσεις για τη λήψη μέτρων σχετικά με την κατάσταση στον δήμο με την πανδημία.

Το θέμα τέθηκε καθώς η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη, με τα συνεχόμενα κρούσματα και τους θανάτους που καταγράφονται και στον δήμο μας. Είναι επιτακτική ανάγκη ο δήμος να απαιτήσει μέτρα από την Κυβέρνηση εδώ και τώρα για να προστατευθεί η υγεία των δημοτών. Μέτρα που να αφορούν το σύνολο της ζωής των δημοτών για ουσιαστική προστασία της υγείας και της ζωής μας.

Παρά την επικίνδυνη κατάσταση που βιώνει ο λαός της περιοχής, η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν υπερψηφίστηκε! Ούτε υπήρξε άλλη πρόταση προς ψήφιση από τις άλλες παρατάξεις για αυτό το κρίσιμο θέμα.

Στην συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, κατατέθηκαν απόψεις που επί της ουσίας συντηρούν την κατάσταση αυτή και υπερασπίζονται τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ. Ορισμένες από τις χαρακτηριστικές αυτές απόψεις είναι:

 • Την ώρα που οι μαζικοί χώροι δουλειάς έχουν γίνει εστία υπερμετάδοσης του ιού και ενώ ακόμα και οι πέτρες ξέρουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς έλεγχοι για τα μέτρα που παίρνονται. Ακόμα και η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι οι χώροι δουλειάς είναι η νούμερο ένα εστία υπερμετάδοσης:ο Δήμαρχος για άλλη μια φορά έπλεξε εγκώμιο στους επιχειρηματίες λέγοντας ότι είναι «υποδειγματικοί στα μέτρα που παίρνουν», αλλά φταίνε οι εργαζόμενοι γιατί μεταφέρουν τον ιό από το ενδοοικογενειακό περιβάλλον ή στο διάλλειμα…. Σε αυτό ομονόησε και η κ. Γκόγκου λέγοντας πως οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι μπορούν.
 • Η προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης δεν τελείωσε εκεί: Ο κ. Κουλοχέρης δήλωσε ότι η γενίκευση των self tests και στους εργασιακούς χώρους θα λύσει τώρα τα προβλήματα. Έτσι μαζί με την ατομική ευθύνη ακόμα και στην διάγνωση, οι εργοδότες της περιοχής δεν φαίνεται να έχουν πια την ελάχιστη υποχρέωση.
 • Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων ο Δήμαρχος βρήκε την αιτία του κακού…. φταίνε οι εκπαιδευτικοί που παίρνουν άδειες ειδικού σκοπού και δημιουργούνται κενά (!!!). Πρότεινε αυστηροποίηση των αδειών ειδικού σκοπού και λειτουργία βαρδιών στο δημόσιο και τα σχολεία για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μάλλον ο κ. Δήμαρχος είναι πολύ απασχολημένος σε συναντήσεις με εργοδότες και δεν έχει μιλήσει πρόσφατα με εργαζόμενες μητέρες….
 • Ενώ στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας νοσηλεύονται δημότες που νοσούν με COVID, είναι το νοσοκομείο που θα έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής: Η κ. Γκόγκου έθεσε το θέμα ότι δε μπορούμε να βάλουμε στα αιτήματα το Νοσοκομείο γιατί δεν αφορά τον δήμο.
 • Η ΜΕΘ COVID στο νοσοκομείο Χαλκίδας είναι στο κόκκινο, όπως και στα νοσοκομεία της Αττικής. Διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ περιμένοντας να αδειάσουν κλίνες. Ολόκληρα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία COVID, σπρώχνοντας ασθενείς σοβαρών νοσημάτων στον ιδιωτικό τομέα. Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα ΤΩΡΑ χωρίς αποζημίωση, για να μπει στη μάχη όλο το απαραίτητο προσωπικό και ο εξοπλισμός που διαθέτουν είναι απαραίτητη. Παρόλα αυτά το αίτημα αυτό καταψηφίστηκε.

Ο λαός της περιοχής πρέπει να βγάλει συμπεράσματα για όλες τις παρατάξεις, γιατί έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που βιώνουμε και ενισχυμένο ρόλο στο να μην σηκώνει κανείς ανάστημα, να διαιωνίζεται η εφαρμοζόμενη πολιτική. Να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις και με τον αγώνα του να υπερασπίσει την υγεία και τη ζωή του.

Ακολουθεί ολόκληρη η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ραπτάκη

Δήμαρχο, κ. Ψαθά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ

Επικεφαλής Παρατάξεων, κ.κ. Γκόγκου, Κουλοχέρη

Δημοτικούς Συμβούλους

Προέδρους και μέλη Τοπικών Συμβουλίων

Αίτημα για σύγκληση

του Δημοτικού Συμβουλίου Διρφύων – Μεσσαπίων

για την λήψη μέτρων

σχετικά με την κατάσταση στο δήμο με την πανδημία

Η κατάσταση με την πανδημία και στον δήμο μας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Όσο και να θέλει η Κυβέρνηση να παρουσιάσει το άσπρο – μαύρο λέγοντας ότι τελειώνουμε, η πραγματικότητα που βιώνουμε δυστυχώς επιβεβαιώνει το αντίθετο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Πρέπει να ληφθούν ΤΩΡΑ μέτρα για να προστατευθεί η υγεία του λαού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ευθύνη να πάρει θέση και να απαιτήσει τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλαχθεί η υγεία των δημοτών.

Καλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο, με τακτικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη την λήψη σχετικής απόφασης.

Καλούμε όλες τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους να στηρίξουν το αίτημα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Στον δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων ιδιαίτερα από τις αρχές της χρονιάς καταγράφονται συνεχώς νέα κρούσματα, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από δέκα θάνατοι από κορονοϊό.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματική ευθύνη γιατί μετά από ένα χρόνο από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα μας συνεχίζει να αφήνει το σύστημα υγείας αθωράκιστο. Το ήδη υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων και της υποταγμένης τους πολιτικής στην υγεία εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό, μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου.Στην περιοχή μας, το ΚΥ Ψαχνών αποδυναμώνεται με μετακίνηση υγειονομικών στο Νοσοκομείο Χαλκίδας ενώ καλείται να καλύψει τις ανάγκες και του εμβολιασμού και της διάγνωσης COVID. Την ίδια ώρα το Νοσοκομείο Χαλκίδας εφημερεύει καθημερινά σε 24ωρη βάση με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ενώ λειτουργεί κλινική, ΜΕΘ και ΤΕΠ COVID. Η κατάσταση αυτή είναι εκρηκτική όχι μόνο για την νοσηλεία ασθενών COVIDαλλά και για την πρόληψη, παρακολούθηση και νοσηλεία άλλων νοσημάτων.

Την ίδια ώρα στους χώρους δουλειάς επικρατεί μόνο το πρωτόκολλο του κέρδους, δηλαδή οι εργοδότες παίρνουν όσα και όποια μέτρα δεν μπαίνουν εμπόδιο στην συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και κερδοφορίας. Δεν εξασφαλίζονται με κρατική ευθύνη επαρκή μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό ενώ αποδεδειγμένα και στην περιοχή μας αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Μετά από 5 μήνες κλειστών σχολείων, η κυβέρνηση προχωράει στο άνοιγμα μόνο των Λυκείων κι αυτό με ατομική ευθύνη των μαθητών και των εκπαιδευτικών, με Self-test. Ενώ το Πανεπιστήμιο στα Ψαχνά παραμένει για πάνω από ένα χρόνο κλειστό.

Ως Εδώ!Απαιτούμε:

 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα ΤΩΡΑ χωρίς αποζημίωση, με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό που διαθέτουν, στη μάχη κατά της πανδημίας.
 • Να ενισχυθούν αποφασιστικά το Κέντρο Υγείας Ψαχνών και το Νοσοκομείο της Χαλκίδας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, με επείγοντα χαρακτήρα και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να εξασφαλιστούν στους εργαζόμενους οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειάς τους, τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας τους και η ένταξή τους στα ΒΑΕ.
 • Ασφαλή άνοιγμα των σχολείων.Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ.Προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα.Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Ο Δήμος να παραχωρήσει όλα τα ακίνητα που είναι απαραίτητα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη και τις ανάγκες σε καθαριότητα και απολύμανση διεκδικώντας κρατική ενίσχυση. Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας και να γίνει όλο το υπάρχον προσωπικό πλήρους ωραρίου ώστε να μπορούν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών με όλα τα υγειονομικά μέτρα.  
 • Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στους χώρους δουλειάς άμεσα.Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής. Να σταματήσει η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Να εξασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν ή βγαίνουν σε καραντίνα. Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το τερατούργημα που αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας στις 10 ώρες, και καταργεί το 8ωρο.Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να διασφαλιστούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
 • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολών. Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να ανοίξουν και να λειτουργούν με ασφάλεια για την υγεία φοιτητών και προσωπικού, χωρίς να επιβαρύνεται άλλο η εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Εξασφάλιση του λαϊκού εισοδήματος, κάθε εργαζόμενου, επαγγελματία. Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο Δήμου σχετικά με χρέη επαγγελματιών, μείωση δημοτικών τελών κλπ.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Η δημοτική σύμβουλος Διρφύων – Μεσσαπίων

Γεωργία Πύθουλα

Written by 

Related posts

Leave a Comment