Γιατί μελανιάζεις με το παραμικρό

Σε περίπτωση που εμφανίζεις μελανιές χωρίς προφανή αιτία, διαβάζεις εδώ.

Ξύλο δεν έπαιξες, κατά λάθος δεν χτύπησες, άρα τι φταίει και ξαφνικά ανακαλύπτεις μελανιές σε χέρια, πόδια από το πουθενά, χωρίς κάποια προφανή αιτία; Κι όμως, οι «ανεξήγητοι» μώλωπες έχουν την εξήγησή τους σύμφωνα με τον Mehran Movassaghi, διευθυντή στο Providence St. John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, οι βασικοί λόγοι που μελανιάζεις τόσο εύκολα με το παραμικρό είναι οι ακόλουθοι:

> Τι μπορεί να πάθεις αν κρατάς το φτέρνισμά σου

Εκτίθεσαι συχνά και για ώρες στον ήλιο

Κοινώς, τα καλοκαίρια λιώνεις στην ηλιοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου να καταστρέφουν το κολλαγόνο -τον σπογγώδη ιστό που βρίσκεται στο δεύτερο στρώμα λίπους του δέρματος-, που προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία και το δέρμα να λεπταίνει.

Απλά μεγαλώνεις

Με το πέρασμα των ετών, το δέρμα χάνει τα προστατευτικά στρώματα λίπους, ενώ παράλληλα ελαττώνεται η παραγωγή κολλαγόνου σε σημαντικό βαθμό με την επιδερμίδα σου να γίνεται πιο λεπτή άρα και πιο επιρρεπής στους μώλωπες.

Παίρνεις φαρμακευτική αγωγή

Για παράδειγμα, τα παυσίπονα (ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, ναπροξένη), όπως και τα αντιπηκτικά, απενεργοποιούν τη δράση των αιμοπεταλίων που είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος, με αποτέλεσμα ακόμη και το παραμικρό, ελαφρύ χτύπημα στο σώμα σου να αφήνει ένα μαύρο-μπλε σημάδι.

Έχεις έλλειψη βιταμινών

Συγκεκριμένα των βιταμινών C, K και B12 που παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μην δημιουργούνται θρομβώσεις στο αίμα, όπως επίσης και στην παραγωγή κολλαγόνου και στην γρήγορη επούλωση των τραυμάτων. Όταν από τον οργανισμό σου λείπουν αυτές οι βιταμίνες ή κάποια απ’ αυτές, τότε τα αιμοφόρα αγγεία είναι πολύ πιο πιθανό να σπάσουν δημιουργώντας σημάδια.

Καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ

Το ποτό δεν σε κάνει να αισθάνεσαι μονάχα ζαλισμένος, χάνοντας την αίσθηση του τόπου και του χρόνου, αλλά και πιο ευαίσθητο σε τυχόν χτυπήματα. Συγκεκριμένα, το αλκοόλ είναι αγγειοδιασταλτικό, προκαλεί δηλαδή προσωρινή χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η διεύρυνση αυξάνει τη ροή του αίματος μέσα στο σώμα, αλλά και στην επιφάνειας του δέρματος.

Πάσχεις από κάποια σοβαρή ασθένεια

Συνήθως, οι μελανιές είναι αθώες και σπανίως κρύβουν κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σου. Ωστόσο, σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη για διαβήτη ή λευχαιμία. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα εμποδίζει το δέρμα να θεραπευθεί αποτελεσματικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση μελανιών και το χρόνο επούλωσής του. Από την άλλη, τα άτομα με λευχαιμία έχουν λιγότερα αιμοπετάλια στο αίμα τους και ως εκ τούτου μεγαλύτερη ευαισθησία στη δημιουργία μωλώπων.

Written by 

Related posts

Leave a Comment