Β. Αποστόλου: Προστατέψαμε τους αγρότες από αθέμιτες πρακτικές

Τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου με θέμα συζήτησης το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και λοιπές διατάξεις».

Πριν λίγες ημέρες, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πήραμε μια απάντηση στην ερώτησή μας  προς τον κ. Υπουργό, για την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, η οποία απάντηση ανέφερε εισαγωγικά: “για το μείζον ζήτημα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και ειδικά για τους μικρότερους φορείς στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων που είναι οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων, δυστυχώς, από την απελθούσα Κυβέρνηση δεν αναλήφθηκε καμία πρωτοβουλία. Κι αυτό παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχε από το 2016, στα ευρωπαϊκά φόρα “                              

Όντως είναι αλήθεια ότι συμμετείχαμε σε όλα τα ενωσιακά φόρα που συζητήθηκαν αυτά τα θέματα γιατί μας ενδιέφεραν πάρα πολύ. Είναι όμως ψέμα ότι δεν πήραμε καμιά πρωτοβουλία. Κι εμείς δεν περιμέναμε την οδηγία.

Αντίθετα καταφέραμε, με τη σύμφωνη βέβαια γνώμη της Ε. Επιτροπής να ενσωματώσουμε στο εθνικό μας δίκαιο πολλές από τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στην οδηγία.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά καθιέρωσε το δικό της θεσμικό πλαίσιο στα πλαίσια της οδηγίας 7/ 2011/ ΕΕ. Κάναμε δύο μεγάλες τομές για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά, αλλά και για την προστασία των παραγωγών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των αλυσίδων χονδρικής,  με το νόμο 4492/2017 «για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» Ούτε μια αναφορά δεν κάνατε στο σημερινό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα καθιερώσαμε μεταξύ άλλων:

1) την υποχρεωτική επισήμανση επί των συσκευασιών του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, της προέλευσης του γάλακτος και ειδικότερα της χώρας άμελξης, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας του.

2) την υποχρεωτική αναγραφή σε όλα τα στάδια διακίνησης του κρέατος, από το σφαγείο έως την ταμειακή μηχανή του καταστήματος λιανικής, της χώρας γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας και

3) την υποχρέωση πληρωμής των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εκ μέρους των χονδρεμπόρων, περιλαμβανομένων των super market, το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του σχετικού τιμολογίου.

Οι ρυθμίσεις μάλιστα αυτές έτυχαν στήριξης από δυνάμεις πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τί έφεραν;

Ένα πλέγμα προστασίας, τόσο στον Έλληνα αγρότη και την ελληνική παραγωγή, όσο και στον καταναλωτή, που μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο είναι πραγματικά εγχώριο προϊόν, όσον αφορά το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα, και ποιο όχι.

Μόνον έτσι μπορούν να καταπολεμηθούν σε μεγάλο βαθμό οι λεγόμενες ελληνοποιήσεις και ο αγρότης μπορεί να απολάβει την υπεραξία που του αναλογεί για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει.

Επιπλέον, με τη ρύθμιση των πληρωμών στις 60 ημέρες κατά ανώτατο όριο, απελευθερώσαμε τον αγρότη, τον αδύναμο κρίκο της εμπορικής διαδικασίας, από την πίεση που του ασκούν οι ισχυροί του χώρου.

Είναι αδιανόητο την ώρα που ο αγροτικός κόσμος στερείται ρευστότητας να μετατρέπεται σε πιστωτή των πολυκαταστημάτων και των χονδρεμπόρων.

Για την υλοποίηση βέβαια αυτών των διατάξεων χρειαζόταν οι ίδιοι οι αγρότες, οι οργανώσεις τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι, να αναλάβουν δράση, να στηρίζουν και να στηριχθούν σε όσα προβλέπει ο νόμος.

Σε επόμενη παρέμβασή μου θα αναφερθώ τόσο στη διαχείριση που επιφυλάξατε τόσο  στις ρυθμίσεις που σας παραδώσαμε, όσο και πως επιθυμείτε εσείς να εφαρμόσετε τη συγκεκριμένη οδηγία.

Επιτρέψτε μου όμως πριν κλείσω, δύο λόγια για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα στον αγροτικό χώρο, τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κύριε Υπουργέ, σε μια περίοδο που η πανδημία κυριολεκτικά θερίζει, βλέπουμε τον Πρωθυπουργό να ενημερώνεται από έναν πρώην πρόεδρο του συγκεκριμένου Οργανισμού και να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για τις περιπτώσεις που έχουν σταλεί στον εισαγγελέα. Τί συμβαίνει τελικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Βλέπουμε προέδρους να αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Έχετε ήδη καθυστερήσει τις πληρωμές. Δεν έχουν ολοκληρωθεί αυτές της βασικής ενίσχυσης. Κινδυνεύουν οι συνδεδεμένες. Οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν άλλο.

Κύριε Υπουργέ με το βηματισμό που έχετε θα υπάρξει πρόβλημα με τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2021. Και το χειρότερο με την επόμενη προγραμματική περίοδο 2022-27.Απαντήστε μας επιτέλους πωs θα αντιμετωπίσετε τη κατάσταση; Έχουμε κι εμείς προτάσεις.

Written by 

Related posts

Leave a Comment