Αυτές είναι οι διατάξεις του νέου εργασιακού

Aλλαγές στο ”καθεστώς” της διευθέτησης εργασίας, των απολύσεων, τις άδειες, τον συνδικαλισμό και την απασχόληση στις Κυριακές προβλέπει  -μεταξύ άλλων- το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα θα είναι δυνατή σε ατομικό επίπεδο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αυξάνονται οι υπερωρίες στις 150 ετησίως για όλους τους κλάδους της οικονομίας, αυξάνονται οι άδειες πατρότητας, διευρύνεται η λίστα των εργαζομένων που προστατεύονται από τις απολύσεις, αλλά και οι εξαιρέσεις των κλάδων που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Εξηγώντας τους λόγους για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ”προστασία της εργασίας”, ο Υπ. Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως κατά πρώτον, είναι απαρχαιωμένη η εργασιακή νομοθεσία. Είναι 40 ετών, τόνισε. Υπάρχει έλλειψη προσαρμογής στις εξελίξεις, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας. Για παράδειγμα, η τηλεργασία μπήκε δυναμικά στον εργασιακό βίο, λόγω πανδημίας. Επίσης, υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Κατά δεύτερον, ο Υπ. Εργασίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει διαφορετικό ”καθεστώς” στις υπερωρίες στη βιομηχανία σε σχέση με τις υπηρεσίες. Επίσης, υπάρχουν περιορισμοί στη λειτουργία ορισμένων κλάδων τις Κυριακές.

Υπάρχει μη εφαρμογή της διευθέτησης της εργασίας, στην κλίμακα που υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξάλλου, σημειώνεται έλλειψη ρυθμίσεων για την υγεία και την ασφάλεια ορισμένων κλάδων εργαζομένων (πχ delivery).

Από τρεις αρχές διέπεται το νομοσχέδιο: 

1. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με εργαζομένους ”στα κεραμίδια”.

2. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας πρέπει να προχωρήσει με τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στα οφέλη της ανάπτυξης.

3. Η νομοθεσία μας προσαρμόζεται σε βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Οι παρεμβάσεις

Αναλυτικά το εργασιακό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κο. Χατζηδάκης θα προβλέπει τα ακόλουθα :

Α. Μέτρα απευθείας στήριξης των εργαζομένων

– Ψηφιακή Κάρτα Εργασία

Το έργο έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Επιθεώρηση εργασίας

Συνίσταται η επιθεώρηση εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή

– Υγεία και ασφάλιση της εργασίας

– Αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης της εργασίας

Προστίθεται η βία στις συμπεριφορές που τιμωρούνται

– Ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, άδεια πατρότητας 14 μέρες

– Τηλεργασία

Το νομοσχέδιο προβλέπει δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα κάθε τηλεργαζόμενου να απέχει από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό και ψηφιακό τρόπο. Οι τηλεργαζομένοι, επίσης, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άλλους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

– Εργατοτεχνίτες

Καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης.

Written by 

Related posts

Leave a Comment