Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή από εκπροσώπους φορέων του χώρου της εκπαίδευσης, η Επιτροπή Παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Εύβοιας διοργάνωσε, τη Δευτέρα 17 Μαΐου το απόγευμα, ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η παιδεία στην εποχή της παΝΔημίας». Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της διαβούλευσης και συνδιαμόρφωσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με τις τοπικές κοινωνίες.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Εύβοιας Γιώργος Ακριώτης και ο βασικός εισηγητής της ήταν ο, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Κατά την εισήγησή του, ο Νίκος Φίλης τόνισε πως, ο ρόλος την παιδείας είναι κομβικός για το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα ακολουθηθεί μετά την πανδημία. Ανέφερε ότι, το γεγονός πως τα παιδιά έμειναν μακριά, λόγω πανδημίας, από το φυσικό τους χώρο που είναι το σχολείο δημιούργησε έκρηξη των ήδη υφιστάμενων κοινωνικών ανισοτήτων, δημιούργησε πολλά μαθησιακά κενά και πολλά ψυχοκοινωνικά προβλήματα στα παιδιά.
Επεσήμανε πως βασικός στόχος είναι το σχολείο να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά και εξοντωτικά, να μην μετατραπεί σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο, αλλά να λειτουργεί συμπεριληπτικά, συνεργατικά και δημοκρατικά.
Αναφερόμενος στην εκπαιδευτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην Υπουργός είπε πως, η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο ώστε να μην κλείσουν τα σχολεία, λόγω πανδημίας, αντίθετα φέρνει νομοθετήματα, όπως τράπεζα θεμάτων, περικοπή αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια (για φέτος τουλάχιστον 25.000 παιδιά θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), που ουσιαστικά δυσκολεύουν τη ζωή των παιδιών στο σχολείο και τα σπρώχνουν προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Χαρακτήρισε το μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση στην παιδεία ανταγωνιστικό και βαθιά ταξικό. Ένα μοντέλο θατσερικού τύπου, που όπως είπε μας οδηγεί σε έναν μοντέλο ανάπτυξης, ίδιο με αυτό το οποίο μας έφερε την κρίση και τα μνημόνια.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την παιδεία που είναι:
- Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 4,5% του ΑΕΠ
- Άμεσος και μαζικός διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού
- Αναδιάρθρωση και μείωση της διδακτέας ύλης
- 14χρονη δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση
- Αξιοποίηση πόρων του ταμείου ανάκαμψης για την ενεργειακή αλλά και ψηφιακή αναβάθμιση των σχολείων
- Αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης
- Αναβάθμιση του τομέα της έρευνας στα πανεπιστήμια.
Τέλος τόνισε πως είναι βασική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μέτωπο για την παιδεία, που θα αντιμετωπίσει τη νεοφιλελεύθερη επιθετικότητα.
Μετά τον Νίκο Φίλη το λόγο πήρε ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης κάνοντας ειδική αναφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση, την οποία όπως τόνισε η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να υποβαθμίσει και να την δώσει βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Εν συνεχεία το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων του εκπαιδευτικού κόσμου, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και φοιτητές. Αναφέρθηκαν σε μία πληθώρα σημαντικών ζητημάτων και προβλημάτων, τόσο γενικού, όσο και τοπικού χαρακτήρα, όπως το κλείσιμο τμημάτων του Συγκροτήματος Ευρίπου του ΕΚΠΑ, η ουσιαστικά έξωση των εκπαιδευτικών απ’ τα υπηρεσιακά συμβούλια, η τιμωρητική αξιολόγηση που οδηγεί σε περικοπές μισθών και απολύσεις εκπαιδευτικών και η αξιολόγηση που κατηγοριοποιεί τις σχολικές μονάδες, τα προβλήματα της σχολικής στέγης στην Εύβοια, τα προβλήματα στην ειδική αγωγή, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των παιδιών, που δημιούργησε η πανδημία, τα προβλήματα των φοιτητών και των οικογενειών τους μέσα στην υγειονομική κρίση, προβλήματα με την εκπαίδευση και ένταξη των προσφυγόπουλων, αλλά και τον παιδιών απ’ όλες τις ευάλωτες κοινωνικές μονάδες, στην κοινωνία, καθώς και πολλά άλλα επιμέρους ζητήματα και προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της εκπαίδευσης. Επίσης κατατέθηκαν και αρκετές προτάσεις για την επίλυση αυτών των ζητημάτων και την αναβάθμιση του ρόλου του σχολείου στην κοινωνία.
Αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν, ο Νίκος Φίλης είπε, πως ήταν μια πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση και ακούστηκαν προτάσεις, που οδηγούν προς μία θετική κατεύθυνση επίλυσης των ζητημάτων και δημοκρατικής μεταρρύθμισης της εκπαίδευσης.
Τόνισε πως καμιά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει αν γίνεται υποτίμηση, απ’ την Πολιτεία, του ρόλου των εκπαιδευτικών και υπάρχει αντιπαράθεση. Ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων επισημαίνοντας πως, η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει την εκπαίδευση αυτών των παιδιών μέσω του εγκλεισμού τους στα κάμπ και μακριά απ’ το φυσικό τους χώρο που είναι το σχολείο. Κάτι που όπως είπε είναι και έξω απ’ το σύνταγμα της χώρας μας, αλλά και αντίθετο με τις διεθνείς συμβάσεις.
Κλείνοντας τόνισε ότι, στην πράξη, μέσα απ’ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την παιδεία πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας, γιατί ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά να λείπει, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό που θέλει η κοινωνία, δηλαδή να αποκτήσουν τα παιδιά ολόπλευρη μόρφωση και μέσα απ’ το σχολείο να γίνει διάπλαση δημοκρατικών πολιτών.