«Άλμα» στην τιμή σιτηρών – Άνοδος για καλαμπόκι 

Σημαντική άνοδο 7,7% στα 8,932 δολάρια ανά μπούσελ κατέγραψε η τιμή των σιτηρών στον απόηχο της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία με την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η τιμή στο καλαμπόκι ενισχύεται 2,8% και η σόγια 3%.  Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας το Σάββατο για “αόριστο χρονικό διάστημα” επειδή είπε ότι δεν μπορούσε να “εγγυηθεί την ασφάλεια των  πλοίων” που ταξίδευαν σύμφωνα με το σύμφωνο μετά από επίθεση στα πλοία της.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι ομάδες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησαν ξανά τις επιθεωρήσεις πλοίων στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, παρά το μπλόκο από τη Ρωσία. 

Σημειώνεται πως όγκος ρεκόρ 354.500 τόνων γεωργικών προϊόντων μεταφέρθηκε σε πλοία που αναχώρησαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας τη Δευτέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 12 πλοία με σιτηρά  έχουν φύγει ήδη σήμερα από τα λιμάνια. 

Written by 

Related posts

Leave a Comment